Письменник Володимир Яворівський помер на 79 році життя

11:01, 17.04.2021
Письменник Володимир Яворівський помер на 79 році життя

Відомий український письменник і політик Володимир Яворівський.

Відомий український письменник, народний депутат кількох скликань, колишній голова Національної спілки письменників України Володимир Яворівський помер на 79 році життя у суботу, 17 квітня.

 

Як інформує Україна молода, про смерть письменника повідомила його донька Леся одразу після півночі.  

 

Після цього письменник Василь Шкляр написав у Facebook:

 

«Завершив земний шлях видатний українець Володимир Яворівський. Письменник, Шевченківський лауреат, який на порі становлення нашої Незалежності своїм словом запалював серця мільйонів. Усі, хто його знав ближче, сьогодні кажуть: "Не вірю". Не хочеться вірити і мені. Він фонтанував енергією, незрівнянним гумором, дивовижною працездатністю».

 

Друг покійного додає: «Після романів про княгиню Ольгу, Івана Мазепу до останнього дня працював над книгою всього свого життя про Тараса Шевченка. Тепер він пішов. Донька Леся близько півночі так і написала мені два слова: "Тато пішов". Іншого слова вона не змогла вимовити. Не можу і я. Володю, ти пішов. Я вже не зможу тебе обійняти. З невимовним болем обіймаю твоїх рідних».

 

 

Колишній депутат Львівської міської ради Ігор Телішевський зазначив у Facebook:

 

«Відійшов у вічність Володимир Яворівський - український письменник, громадсько-політичний діяч, один із творців української незалежності. Співчуття рідним та близьким! Вічна пам'ять...».

 

ДОВІДКА «УМ»

 

Володимир Яворівський 11 жовтня 1942 року в селі Теклівка Крижопільського району на Вінниччині.

 

Громадсько-політичний діяч, письменник, оратор, радіоведучий, народний депутат України I, II, IV-VІІ скликань.

 

Був членом КПРС і народним депутатом СРСР. Згодом став одним із засновників Народного руху України.

 

У першому скликанні Верховної Ради – голова Комісії з питань Чорнобильської катастрофи (з червня 1990).

 

У 1990-1999 роках – член та голова (з 1992 року) Демократичної партії України, також був головою політради та членом правління партії «Реформи і порядок». Із 2007 року – член ВО «Батьківщина».

 

 

Член Спілки письменників України з 1971 року та Спілки журналістів України з 1969 року. У 2001-2011 роках – голова Національної спілки письменників України Наприкінці його каденції на цій посаді у НСПУ виник неоднозначний скандал щодо дерибану спілчаної нерухомості.  Сам Яворівський тоді неодноразово спростовував власну причетність. 

 

Лауреат Державної премії України імені Тараса Шевченка 1984 року за роман «Вічні Кортеліси». У 2005 році отримав літературну премію імені Дмитра Загула.

 

Автор понад 10 романів, понад 20 збірок оповідань, нарисів, повістей. Має орден “За заслуги” III ступеня.