Скульптор Володимир Чепелик помер на 75 році життя

20:15, 14.04.2021
Скульптор Володимир Чепелик помер на 75 році життя

Володимир Чепелик був головою Національної спілки художників України більше 30 років.

Відомий український скульптор, голова Національної спілки художників України, лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка Володимир Чепелик пішов у засвіти на 75 році життя у вівторок, 13 квітня.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє департамент культури КМДА у середу.

 

«13 квітня відійшов у засвіти Володимир Андрійович Чепелик — відомий український скульптор, педагог, професор Національної академії образотворчого мистецтва та архітектури, народний художник України, почесний громадянин міста Києва, голова Національної спілки художників України», - ідеться в повідомленні.

 

Зауважимо, що Володимир Чепелик був головою Національної спілки художників України більше 30 років. За роки професійної діяльності отримав чимало відзнак та нагород, зокрема звання лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка (2000), золоту медаль Академії мистецтв України (2005), ордени князя Ярослава Мудрого V та IV ступеня (2011, 2016).

 

Творчий доробок митця був представлений як на вітчизняних, так і на міжнародних виставках. Його твори зберігаються в музейних та приватних колекціях України та за кордоном. Володимир Андрійович активно займався підготовкою й вихованням скульпторів у Національній академії образотворчого мистецтва та архітектури як професор і керівник навчально-творчої майстерні.

 

Нагадаємо, що скульптор Володимир Чепелик створив монументальні пам'ятники президенту УНР Михайлу Грушевському, що біля Будинку вчителя, та письменнику Олесю Гончару, що в однойменному сквері.

 

Кияни знають його як автора скульптури актору Миколі Яковченку, що на площі перед Національним академічним драматичним театром імені Івана Франка.

 

Президент Володимир Зеленський висловив співчуття у зв’язку зі смертю Володимира Чепелика. Про це йдеться в листі, оприлюдненому Національною спілкою художників України.

 

«Із глибоким сумом сприйняв звістку про смерть видатного митця, скульптора, педагога, багаторічного голови Національної спілки художників України Володимира Андрійовича Чепелика. Пішов із життя Майстер, неповторна творчість якого стала великим внеском у розвиток української культури. Самобутній талант, благородство, мудрість і щирість Володимира Андрійовича завоювали велику пошану і любов усіх нас, з ким він працював і кого навчав», - написав Зеленський.

 

Глава держави наголосив, що світла, добра пам’ять про цю прекрасну Людину, патріота України назавжди залишиться в наших серцях.

 

Свої співчуття у зв'язку з тяжкою втратою висловили також Національна спілка художників України, Національна академія образотворчого мистецтва та архітектури, Комітет з Національної премії імені Тараса Шевченка, Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь та інші.