Медведчук проти Стуса: рішення оголосять 19 жовтня

17:01, 16.10.2020
Медведчук проти Стуса: рішення оголосять 19 жовтня

Суд у справі "Медведчук проти Стуса" закінчився. (Фото з ФБ-стоірнки Вахтанга Кіпіані)

Дарницький районний суд завершив розгляд позову народного депутата Віктора Медведчука проти видавництва «Vivat» і книги історика та журналіста Вахтанга Кіпіані «Кримінальна справа Василя Стуса» у п’ятницю, 16 жовтня.

 

Суддя оголосить вступне резолютивне рішення у понеділок, 19 жовтня.

 

Як повідомляє «Україна молода», про це інформує відповідач Вахтанг Кіпіані, який брав участь у засіданні в режимі онлайн через карантин.

 

«Суд у справі "Медведчук проти Стуса" закінчився! Суддя пішла думати. Оголошення рішення відбудеться 19 жовтня о 9.00. На мій глибоко суб'єктивний погляд блискучі виступи адвокатів В’ячеслава Якубенка, Сергія Глотова і Юрія Артюха не залишили каменя на камені конструкцій адвоката Кириленка, який представляє ексадвоката Медведчука. Я не знаю, яким буде рішення. Чомусь здається, що "і вашим, і нашим". Буде відкинуто більшість позовних вимог, але 1-2-3 залишаться. Втім, хто зна. Дякую всім, хто переживає і підтримує», - наголосив Вахтанг Кіпіані.

 

Водночас, за словами адвоката Артюха, у книзі були не тільки оцінювальні судження, а й фактичні дані стосовно поведінки Віктора Медведчука у справі Василя Стуса.

 

"І поведінка ця була, м’яко кажучи, не дуже гарною. Він не захищав взагалі Стуса, він скоріше підігрував прокурору. Нам дуже не сподобалося, що представник пана Медведчука намагався під час судового процесу перевести фокус з особи пана Медведчука на особу пана Стуса", — додав Артюх.

 

Нагадаємо, попереднє засідання Дарницького районного суду відбулося 14 серпня. Як зазначила суддя, після нього залишилося розглянути один том доказів. Два засідання, що мали відбутися у вересні і 9 жовтня, не відбулися з різних причин.

 

Український ПЕН-клуб та представники громадськості 11 серпня звернулися із заявою до Уповноваженої з прав людини Людмили Денісової, в якій закликали забезпечити право на справедливий суд у справі за позовом Віктора Медведчука проти автора книги «Справа Василя Стуса» Вахтанга Кіпіані та видавництва Vivat.

 

Лідер ОПЗЖ Віктор Медведчук подав до суду на автора книги про Стуса Вахтанга Кіпіані наприкінці серпня 2019 року. Медведчук заперечує 9 епізодів з книги та вимагає заборонити її розповсюдження.

 

«Справа Василя Стуса» вийшла у видавництві Vivat у 2019 році. Книга містить документи з архіву колишнього КДБ УРСР про резонансну справу поета Василя Стуса, покази свідків, листи поета з тюрми, спогади його рідних та друзів.

 

Медведчук був призначений державним адвокатом Стуса, коли його в 1980 році заарештували вдруге.