У культури відбирають 7 мільярдів

12:23, 26.03.2020
У культури відбирають 7 мільярдів

Не так страшний для української культури карантин – як недолугі управлінці.

Українське кіно не фінансується державою з нового року. Ще під час першої виїзної  публічної появи, на Львівському книжковому форумі у кінці вересня 2019-го, тепер уже ексміністр культури Володимир  Бородянський переконував видавців, що треба вибороти право отримувати з держбюджету гроші на закупівлю книжок для бібліотек. Трохи згодом озвучував тезу про те, що краще знімати за рік 25-30 фільмів за фінансової підтримки платників податків, а не 100  – як вдалося зробити попередникам  у рік  приходу до влади Зе-команди.  А з реставрацією пам’яток культури в Україні за всі роки незалежності катастрофа. 

 

Тому у посвячених особливого здивування не викликали плани Мінфінансів скоротити фінансування програм Мінкульту на 7 млрд грн., про що повідомив 25 березня голова комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Ткаченко. Оприлюднено пропозиції урізання  750 млн грн для Держкіно,  понад 500 млн для будівництва музеїв Голодомору і Революції Гідності,  250 млн грн для творчих спілок,  500 млн грн для Українського культурного фонду,  150 млн грн для Інституту книги. І  це не повний перелік.

 

Виправданою з усього того – у зв’язку з поширенням коронавірусу  і карантинними  заходами    –  є економія 500 млн грн  програми ознайомчих  подорожей країною дітей. Хоча й їх, не змінюючи мети «зшивати  країну»,  можна використати за принципом «гора іде до Магомета»: спрямувати на проведення уже восени культурницьких фестивалів, учасники яких дійшли би до найвіддаленіших поселень. Як, скажімо, робили це упродовж трьох попередніх років учасники літературних міжнародних «Литаврів».

 

Тим часом,  у день приголомшливого повідомлення про економію на культурі у ЗМІ надійшов  реліз про  петицію від ініціативної групи Української музичної профспілки.  Остання, пишуть, «розробила конкретні пропозиції про заходи економічного стимулювання музичної індустрії, котрі допоможуть її працівникам пережити цей складний період і зберегти ліквідність бізнесу, робочі місця, зарплати співробітників та продовжувати створювати гарний настрій українцям в період пандемії коронавірусу Covid-19».

 

У петиції №22/089664, розміщеній 20  березня на сайті офіційного інтернет-представництва президента України,  читаємо таку пропозицію: «3. Запровадження списку галузей економіки, в тому числі і музичної сфери, діяльність яких безпосередньо торкнувся коронавірус, з метою компенсації державою 60% заробітної плати її працівникам. Ці кошти можуть бути перерозподілені з невикористаних у зв’ язку з карантином бюджетних коштів, виділених на сферу культури та Українського культурного фонду, а також з інших джерел. Решту 40 % розміру заробітної плати оплачує роботодавець, але в сумі, не вищій за мінімальну заробітну плату»

     

Найцікавіше, хто ініціює  перерозподіл  «невикористаних у зв’язку з карантином бюджетних коштів, виділених на сферу культури та Українського культурного фонду»? До ініціативної групи новостворюваної Української музичної профспілки входять Secret Service EA, Kyiv Music Days, Pop Corn CA, Rider Rent, HMG, Virus Music/Concert.ua, Ritmo, Karabas, H2D, Mamamusic, Caribbean Club, Gastroli.ua, UPark Festival, Best Music, НСК Олімпійський, Квартал-Концерт та ін. Для непосвячених, якщо коротко, - «всі друзі Кварталу 95». Щоправда, й іншим пропонують приєднуватися.

     

Те, що це петиція для своїх, говорить і наступна пропозиція: «4. Введення пільгового періоду і зниження орендних ставок концертних майданчиків державної форми власності для організації концертів».  Концертні майданчики державної форми власності  –  столичний Палац «Україна»  й арена Олімпійського стадіону. Тобто це пропозиція підтримки, за одиничними винятками, розкрученого комерційного шоу-бізнесу, який прагне «створювати гарний настрій українцям».

   

Урешті-решт, якщо аналізувати комплексно, Зе-влада готова пустити жебрати соціально значущу культуру, утім через новостворюване об’єднання готує амортизаційну фінансову подушку для бізнесу,  з якого прийшов нинішній президент країни. Бо ж своя  вдяганка-«гольф»  ближча до тіла  (до вишиванки-оберега тим, кому «какаяразніца», складно дорости). Особливо, якщо владці зеленого поняття не мають, що є інші концерти й проекти, аніж виступи Кварталу 95 та  пісні про вовчицю  і шльопки.

   

Не так страшний  для української культури  карантинний період – як недолугі управлінці, які  розпоряджаються грошима платників податків.

 

Як повідомляла «УМ», керівники Українського культурного фонду, Інституту книги, Українського інституту, Мистецького Арсеналу та Центру Довженка виступили зі зверненням до уряду з приводу майбутніх заходів щодо економії бюджетних коштів.