Україна погодилась призупинити експорт зерна до Польщі

18:52, 07.04.2023
Україна погодилась призупинити експорт зерна до Польщі

Україна тимчасово припинила надходження зерна до Польщі (Фото Офісу президента)

Міністр сільського господарства Польщі Роберт Телус заявив, що Україна на певний час повністю зупинить ввезення зерна до Польщі, але не транзит.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Polsat News.

 

Роберт Телус поїхав на прикордонний перехід у Дорогуську, щоб обговорити  з українським колегою Миколою Сольським проблему потрапляння українського зерна до Польщі.

 

«Українська сторона розуміє наші проблеми і погодилася на наші пропозиції дуже сильно переглянути питання імпорту зерна до Польщі, зокрема пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику»,- сказав міністр сільського господарства.

 

Українська сторона виступила з пропозицією різко обмежити, а поки що повністю припинити надходження зерна до Польщі. 

 

«Мова не йде про транзит. Він буде дуже жорстко контролюватися обома сторонами, щоб жодного зерна не залишилося в Польщі»,- додав він.

 

Роберт Телус подякував українській стороні за переговори та пропозиції.

 

«Швидше за все, в п'ятницю ми підпишемо документ, в якому буде зафіксовано те, про що ми сьогодні домовилися. Він буде виконуватися польською та українською сторонами для того, щоб розвантажити склади»,- заявив він.

 

«Ми всі розуміємо, хто винуватець цієї ситуації, але саме ми маємо вирішити цю проблему»,- сказав український міністр Микола Сольський.

 

«Українська сторона утримається від експорту до нового сезону»,- додав він.

 

Міністр підтвердив, що наступного тижня відбудеться ще одна зустріч, на якій будуть підписані документи.

 

«Перед новим сезоном, до літа, в залежності від того, як буде розвиватися ситуація в наших країнах і в світі, ми зустрінемося знову, щоб обговорити подальші спільні дії», - заявив Сольський.

 

Міністр Телус оголосив, що до підписання угоди між Польщею та Україною всі продукти, які потраплятимуть до країни, будуть перевірятися.

 

Як повідомляла УМ, чотири країни ЄС, зокрема Польща та країни Балтії, наполягають включити в 11-й пакет санкцій Європейського союзу сферу атомної енергетики Росії.