Україна вимагає від ООН ввести спецмісію в зону відчуження і демілітаризувати ЧАЕС

07:14, 28.03.2022
Україна вимагає від ООН ввести спецмісію в зону відчуження і демілітаризувати ЧАЕС

Окупанти мілітаризують зону відчуження, є ризик пошкодження ізоляційних споруд над четвертим енергоблоком ЧАЕС. (facebook.com/EuropeanInstituteOfChernobyl)

Офіційний Київ вимагає від Ради безпеки ООН негайно вжити заходів щодо демілітаризації зони відчуження Чорнобильської АЕС та введення туди спеціальної місії ООН для усунення ризику повторення ядерної катастрофи.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомила віцепрем'єр-міністр Ірина Верещук під час брифінгу.

 

"У контексті ядерної безпеки: безвідповідальні та непрофесійні дії російських військових становлять дуже серйозну загрозу не тільки для України, а й для сотень мільйонів європейців. Тому ми вимагаємо від Радбезу ООН негайно вжити заходів з демілітаризації зони відчуження Чорнобильської АЕС та введення туди спеціальної місії ООН для усунення ризику повторення чорнобильської ядерної катастрофи в результаті дій російських окупаційних військ", – наголосила пані Верещук.

 

Представниця уряду розповіла, що окупанти продовжують мілітаризувати зону відчуження і це становить великий ризик пошкодження ізоляційних споруд, побудованих над четвертим енергоблоком атомної електростанції після її вибуху в 1986 році.

 

Ірина Верещук підкреслила, що таке пошкодження неминуче призведе до потрапляння в атмосферу значної кількості радіоактивного пилу, внаслідок чого відбудеться зараження не лише України, а й інших країн Європи.

 

"Окупанти ігнорують ці загрози та продовжують транспортувати та зберігати значну кількість боєприпасів у безпосередній наближеності до атомної станції. Десятки тонн реактивних снарядів, снарядів для ствольної артилерії, мінометних боєприпасів щодня транспортується російськими окупантами через місто Прип‘ять за кілька сотень метрів від ізоляційних споруд атомної станції. Подальше зберігання боєприпасів здійснюється в сусідньому до міста Прип‘ять місті Чорнобиль, що також знаходиться на незначній відстані від АЕС. У місті Чорнобиль сотні тонн боєприпасів", – додала урядовець.

 

І зауважила, що останнім часом російські війська дедалі частіше почали використовувати старі та некондиційні боєприпаси, що підвищує ризик їх детонації навіть при завантаженні чи транспортуванні. За її словами, факти такої самодетонації боєприпасів на російських військових складах та арсеналах є відомими та відбуваються регулярно.

 

Також, за її словами, в зоні відчуження почалися значні пожежі, які можуть мати серйозні наслідки.

 

"Однак сьогодні контроль та гасіння пожеж неможливі у повному обсязі через захоплення зони відчуження окупаційними військами рф. Внаслідок горіння в атмосферу вивільняються радіонукліди, які вітер може перенести на значні відстані, що загрожує радіацією Україні та іншим європейським країнам", – зазначила міністр.

 

Вона констатувала, що втрата контролю над зоною відчуження та неможливістю повноцінного гасіння пожежі може загрожувати радіаційним об’єктам на цій території.

 

Нагадаємо, ЧАЕС була захоплена російськими військами ще в перший день повномасштабної агресії рф – 24 лютого. 

 

26 березня Міндовкілля повідомило, що у зоні відчуження біля Чорнобильської АЕС виявлено 31 осередок пожеж на загальній площі 10 111 га, підвищується радіоактивне забруднення.