Ціна на тепло може вирости на 57% і призвести до суспільго вибуху - Олексій Кучеренко

13:58, 05.05.2021
Ціна на тепло може вирости на 57% і призвести до суспільго вибуху - Олексій Кучеренко

Олексій Кучеренко: виробники комунальних послуг встановлюють тарифи на свій розсуд

Рівень тарифів за житлово-комунальні послуги внаслідок неефективної державної політики їх регулювання продовжує згортати ділову активність бізнесу та домогосподарств.

 

Відсутність повноцінної антимонопольної політики та млява діяльність регулятора (НКРЕКП) призводять до того, що виробники комунальних послуг встановлюють тарифи на свій розсуд з метою максимізації прибутку.

 

Як інформує УМ, про це повідомив ексміністр ЖКГ, народний депутат України Олексій Кучеренко на своїй сторінці у Facebook.

 

Він  зазначає, що «мав розмову з директором теплокомуненерго одного обласного центру України. Вони уклали контракт з Нафтогазом з новою річною ціною, перерахували тариф на тепло згідно з існуючою методикою та подали заявку в НКРЕКП з проханням затвердити новий тариф. Зростання від існуючого +57%!».

 

«Якщо влада не заспокоїть МВФ з їх ідеєю «ринкової» ціни на газ на рівні «імпортного паритету» і не встановить адекватну та справедливу ціну на газ на осінь гарантовано буде суспільний вибух. Борги перевалять позначку 100 млрд грн.», –зазначає політик.

 

Нагадаємо, що переважна більшість підприємств, які виробляють житлово-комунальні послуги, є природними монополіями і на них має поширюватися антимонопольне законодавство.

 

Однак в Україні антимонопольне законодавство вже не оновлювалося багато років, тому природні монополії мають можливість на свій розсуд встановлювати тарифи на житлово-комунальні послуги, що не дає можливості відновити в країні економічне зростання.