Україні некомфортно без співпраці з МВФ – Сергій Марченко

18:34, 31.03.2021
Україні некомфортно без співпраці з МВФ – Сергій Марченко

Міністр фінансів Сергій Марченко.

Міністр фінансів Сергій Марченко визнав, що Україна вже зараз почувається некомфортно без грошей МВФ.

 

Втім, за його словами, Україні для продовження програми співпраці з Міжнародним валютним фондом потрібно зробити низку кроків.

 

Як повідомляє Україна молода, про це Марченко сказав в інтерв'ю liga.net.

 

«На порядку денному є енергетичні питання: ринки газу та електрики, далі - антикорупційна політика, судова реформа. У частині компетенції Мінфіну є дискусії стосовно бюджетного балансу на 2022-23 роки: МВФ бачить необхідність зниження дефіциту до 3,5% ВВП, ми хотіли б пом’якшити цей рух, адже кожного року скорочувати дефіцит бюджету на 2% - це політично складне завдання для будь-якого міністра фінансів», - пояснив урядовець.

 

І додав: "Ця історія не про "домовилися чи ні", а про відповідальність та спроможність виконувати взяті на себе зобов’язання. Україна підписує програму з певними позиціями. Після цього не може стояти питання, щоб якусь з них зняти чи не виконати - це наші зобов’язання. Ми змогли домовитись, що після зміни програми минулого року, яку запропонував сам Фонд з огляду на коронакризу, з порядку денного пішло близько шести позицій, тобто ми зменшили кількість структурних маяків. Але таке буває вкрай рідко. Більш того, у нас виникає відкат із зобов’язаннями, виконаними у рамках попередніх програм, тож у МВФ резонно поставили питання про це".

 

На думку пана Марченка, шансів досягти конструктиву було б більше, якби місія МВФ відбувалась офлайн, а не онлайн.

 

"Коли ми сидимо за одним столом, донести позицію легше та швидше, ніж через відеозвʼязок. Підчасостанньоїмісіїмикількаднівобмінювалисьпевною статистичною інформацією, зокрема, щодо фіскальної частини. Але це – нюанси. МВФ треба розуміти, що ми рухаємося достатніми темпами до виконання взятих зобов’язань. За умов офлайн-місії нам було би простіше показати прогрес і готовність виконувати зобов’язання", - каже міністр фінансів.

 

Відповідаючи на питання, до якого часу Україна більш-менш комфортно почуватиметься без грошей МВФ, Марченко визнав:

 

"Нам уже некомфортно. І так було ще минулого року. Кінець 2020-го був дуже складним, але нам вдалося погодити параметри бюджету-2021 та отримати макрофін від ЄС. Для цього у листопаді ми два тижні щодня обговорювали бюджет з нашими партнерами. Вони (кошти від МВФ - ред.) передбачені бюджетом, у нас немає можливості отримати доходи з іншого джерела. Програма МВФ - наш базовий сценарій".

 

За його словами, поточна програма Stand-by може бути подовжена щонайменше на пів року.

 

Зауважимо, що раніше міністр фінансів Сергій Марченко казав, що для відновлення співпраці з МВФ Україна має повернутись до своїх зобов'язань перед Фондом.

 

Відомо, що місія МВФ у найближчі декілька місяців продовжить перемовини з Україною щодо першого перегляду програми stand by, обговорюватимуть реформи та стабільність у фінансовому секторі.