Екскерівники «Приватбанку» Дубілет і Яценко отримали підозри у розтраті майна

13:21, 23.02.2021
Екскерівники «Приватбанку» Дубілет і Яценко отримали підозри у розтраті майна

Володимир Яценко не встиг втекти до Австрії і був затриманий детективами НАБУ в аеропорту. (Фото НАБУ)

Колишні керівники правління «Приватбанку» - ексголова Олександр Дубілет і його ексзаступник Володимир Яценко, а також колишня начальниця департаменту фінансового менеджменту Олена Бичихіна отримали підозри у розтраті чужого майна на суму 136 млн грн.

 

До речі, пані Бачихіна одночасно обіймала ще й посаду першої заступниці голови правління пов’язаної з Приватбанком юридичної особи.

 

Про підозри усім трьом колишнім посадовцям банку було офіційно повідомлено протягом доби: Яценку оголосили підозру в понеділок, під час спроби втечі з України до Австрії на приватному літаку (борт, який вилетів з Дніпра, примусово посадили в «Борисполі»), а Дубілету і Бичихіній – у вівторок.

 

Як повідомляє Україна молода, про це інформують Офіс генпрокурора, Центр протидії корупції і НАБУ у вівторок.

 

«Генеральним прокурором погоджено повідомлення про підозру трьом колишнім високопосадовцям ПАТ КБ "Приватбанк" у розтраті чужого майна шляхом зловживання службовим становищем, вчиненій за попередньою змовою групою осіб, в особливо великих розмірах, та у службовому підробленні (ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 28 ч.ч. 1, 2 ст. 366 КК України)», - наголосили у Офісі генпрокурора, традиційно не назвавши прізвища підозрюваних.

 

Втім, ЦПК інформує, що йдеться саме про Дубілета, Яценка і Бичихіну.

 

                                    Олександр Дубілет. 

 

Слідство встановило, що у грудні 2016 року троє екс-високопосадовців банку, усвідомлюючи, що "Приватбанк" найближчим часом буде визнаний неплатоспроможним та перейде під контроль держави, підготували та реалізували злочинний план розтрати грошових коштів фінустанови.

 

Вони протиправно нарахували і виплатили додаткову винагороду (індексовану комісію у зв’язку із ростом курсу гривні до долару США) на користь пов’язаної з банком юридичної особи за наявними депозитними договорами з нею. Це було зроблено попри те, що виплата такої комісії депозитними договорами та додатковими угодами до них не передбачалась.

 

Для прикриття розтрати грошових коштів "Приватбанку" посадовці підробили рішення "заднім числом".

 

Зауважимо, що з паном Яценком напередодні трапилася майже детективна історія: 22 лютого в аеропорту "Бориспіль" під Києвом, посадили приватний літак, на якому хотів втекти з країни експерший заступник голови правління "Приватбанку". Яценко летів з України до Австрії на літаку компанії Коломойського "Роза Вітрів".

 

Як повідомляє НАБУ, детективи якого затримали Яценка, експосадовець планував покинути Україну на приватному літаку у напрямку Відня, вилетівши з Дніпра. Проте керівник групи детективів та директор НАБУ звернулися до Державіаслужби з проханням посадити цей літак для "проведення невідкладних слідчих дій".

 

Генпрокурорка Ірина Венедіктова, у свою чергу, радіє оголошеним підозрам у гучній справі Приватбанку та вже подякувала колегам з НАБУ і Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Вона також радить "приготуватися" тим злочинцям, до яких ще не дісталися правоохоронці.

 

"Другий і третій пішли. Точний рахунок матчу - таємниця слідства. Наголошую - ніякої політики, жодних зволікань, виключно докази, свідчення, експертні висновки і процесуальний прагматизм. Справи так званої групи "Приватбанку" - це далеко не єдина траєкторія руху нашого спільного з НАБУ та САП локомотиву. На всі питання, що турбують суспільство вже багато років, будуть надані адекватні часу та простору відповіді.

 

Раджу приготуватися тим свідкам (поки що), на діяльність яких правоохоронці дивились із закритими очима - відкриємо. Впевнена, цей натяк зрозумілий. Рухаємось далі", - написала Ірина Венедіктова у соцмережах.

 

За її словами, Офіс генпрокурора розслідуватиме витік інформації про підозру Володимиру Яценку, адже саме через це він ледь не втік з України.

 

«Ми з вами вже звикли до того, що іноді чіткі плани правоохоронців "зливаються", що стане темою, я впевнена, окремого розслідування цього разу. Коло осіб, що були проінформовані про кількість підозр, підписаних мною, дуже вузьке. Це не завадило пану, який працював першим заступником голови правління "Приватбанку", в якийсь дивовижний спосіб замовити чартерний рейс до Відня, перебуваючи в Дніпрі. Завдячуючи нашим спільним діям, літак здійснив посадку в Борисполі», - повідомила генпрокурорка.

 

До речі, колишні топменеджери націоналізованого "Приватбанку", які живуть в Австрії та Швейцарії, постійно приїжджають в Україну. Зокрема, Яценко мандрує маршрутом Женева-Відень-Україна.

 

Нещодавно Приватбанк виграв суд проти ексвласника Ігоря Коломойського в Ізраїлі.