Місія МВФ закликає Україну до прогресу в реформах

12:03, 13.02.2021
Місія МВФ закликає Україну до прогресу в реформах

Постійний представник МВФ Йоста Люнгман.

Фахівці місії Міжнародного валютного фонду обговорили з представниками влади України прогрес у впровадженні заходів та реформ, що є частиною підтриманої угодою стенд-бай програми дій влади.

 

Наразі місія МВФ завершила свою роботу в Україні.

 

Як інформує УМ, про це йдеться у повідомленні МВФ.

 

Фахівці фонду зазначають, що для завершення першого перегляду програми потрібен більший прогрес.

 

Так, у період з 21 по 23 грудня та з 11 січня по 12 лютого фахівці МВФ працювали в Україні і зустрічалися з урядовцями.

 

Дискусії фокусувалися на посиленні управління НБУ; поліпшенні законодавчого та регулятивного підгрунтя банківського нагляду та фінансового оздоровлення; заходах, спрямованих на зменшення фіскального дефіциту у середньостроковій перспективі; законодавчих ініціативах щодо відновлення та посилення антикорупційної інфраструктури та судочинства та заходів у секторі енергетики.

 

"Обговорення було продуктивним, однак потрібен більший прогрес на користь завершення першого перегляду програми. Дискусії триватимуть", - резюмував результати роботи постійний представник МВФ Йоста Люнгман.

 

Зауважимо, що для того, щоб завершити огляд і наблизитись до рішення щодо продовження фінансування за поточною програмою stand-by, місія МВФ має визначити політику економічного розвитку в Україні та проведення реформ.

 

Україна все ще може отримати транш від МВФ у 1 кварталі 2021 року попри запровадження держрегулювання цін на газ, проте більш консервативний сценарій передбачає отримання траншу у квітні-червні 2021 року, йдеться у прогнозі аналітиків Bank of America.

 

Раніше уряд провів зустріч з Міжнародним валютним фондом, прем’єр заявив про необхідність пошуку компромісу щодо тарифів на газ.

 

У Міжнародному валютному фонді занепокоєні можливим державним регулюванням цін на газ в Україні, адже це може призвести до порушення взятих в рамках Меморандуму зобов’язань.