Карантин: у Тернополі поліція масово штрафує підприємців

17:25, 09.01.2021
Карантин: у Тернополі поліція масово штрафує підприємців

"Зимове містечко" у Тернополі продовжило працювати попри локдаун. (Фото з ФБ-сторінки Сергія Надала)

Мер Тернополя Сергій Надал скаржиться, що поліція фактично змушує місцеву владу «закрити місто» і масово штрафує підприємців, які наважилися працювати під час січневого локдауну.

 

Як повідомляє Україна молода, про ситуацію у Тернополі інформують Сергій Надал і поліція Тернопільщини у суботу.

 

"Центральна влада вчергове не почула думку тернополян. І попри рішення міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, поліція почала масово штрафувати підприємців", - обурюється мер Тернополя.

 

За його словами, він має інформацію про те, що «правоохоронці виставлять кордони навколо шкіл, щоб не допустити дітей на навчання, а на директорів навчальних закладів та вчителів будуть відкриті справи».

 

І додає: «Я не виключаю, що проти членів міської комісії з надзвичайних ситуацій, працівників управлінь можуть також відкрити справи. Це тиск і методи залякування, які використовували ще за часів Януковича. Я хочу заявити, що у Тернополі воювати з поліцією ніхто не буде. Я не маю права ризикувати людьми і містом. Ми всі стали заручниками нав'язаних некомпетентних рішень влади. Я не можу ризикувати справами на ні в чому не винних педагогів і директорів шкіл, працівників міської ради, а також зірваними планами тих батьків, чиїх дітей в понеділок планують не впустити до школи»

 

Сергій Надал повідомив, що в ці вихідні заплановане екстрене засідання обласної комісії з надзвичайних ситуацій при Тернопільській облдержадміністрації. Він назвав дуже імовірним, що на цьому засіданні буде скасовано рішення міської комісії, і в Тернополі таки введуть локдаун із 11 січня.

 

Разом з тим, поліція Тернопільської області повідомила, що за перший день дії посиленого карантину тернопільські поліцейські зафіксували майже сотню порушень.

 

"За результатами відпрацювання складено 42 протоколи за ст.44-3 КУпАП – порушення правил щодо карантину людей. Найбільше – на суб’єктів господарювання за неприпинення роботи та недотримання карантинних вимог. Поліцейські також стежили, аби люди перебували в громадських будинках, спорудах, громадському транспорті в респіраторах або захисних масках. Виявили 57 осіб, які нехтували засобами індивідуального захисту. На порушників маскового режиму накладено штраф від 170 до 255 гривень", - інформують у поліції Тернопільщини.

 

Заважимо, що у Тернополі в перший день посиленого карантину – 8 січня працювало багато крамниць і кав’ярень, а також "Зимове містечко". Ще 6 січня у Тернополі вирішили не вводити локдаун, однак наступного дня мер Тернополя припустив, що карантин усе-таки можуть посилити в разі погіршення епідемічної ситуації.

 

При цьому, українців обурили селфі президента Зеленського з відпочинку на гірськолижному курорті «Буковель», тоді як вони не можуть купити все необхідне в магазинах, а чимало підприємців змушені закритися на час локдауну і нести збитки. Глава держави попри початок січневого локдауну, не дотримується соціальної дистанції з іншими людьми: зокрема, робить селфі з усіма бажаючими прихильниками без маски.

 

Керівництво МОЗ відреагувало на обурення українців через заборону супермаркетам і магазинам  продавати частину товарів, включно з лампочками, батарейками, дитячими іграшками, презервативами та шкарпетками під час жорсткого карантину.