Карантин: Віктор Ляшко пояснив заборону на продаж шкарпеток і батарейок

11:05, 09.01.2021
Карантин: Віктор Ляшко пояснив заборону на продаж шкарпеток і батарейок

Українці висміюють нові умови січневого карантину в соцмережах.

Заступник міністра охорони здоров'я, головний санітарний лікар України Віктор Ляшко відреагував на обурення українців через заборону супермаркетам і магазинам  продавати частину товарів, включно з лампочками, батарейками, дитячими іграшками, презервативами та шкарпетками під час жорсткого карантину в Україні, який триватиме до 24 січня.

 

Як повідомляє Україна молода, пояснення Ляшка опубліковано на урядовому порталі.

 

За словами урядовця, саме завдяки забороні на продаж таких товарів люди не поїдуть до супермаркетів за ними й з більшою ймовірністю залишаться вдома, адже ці товари не належать до товарів першої необхідності.

 

"До попередніх карантинних обмежень, які застосовував уряд, у представників бізнесу виникали питання. Наприклад, чому ті ж іграшки дозволялися до продажу в супермаркетах, які торгують в основному продуктами, а в спеціалізованих іграшкових магазинах не дозволялися. Такі ж питання були й до одягу, взуття, посуду тощо", – стверджує Віктор Ляшко.

 

І нагадує, що навесні такими товарами можна було торгувати в супермаркетах, тому люди їхали в супермаркет тільки за ними, а не за продуктами.

 

"Через це збільшувалася мобільність, порушуючи тим самим принцип карантину. До того ж це було порушенням конкурентних умов між різними формами торгівлі, і страждали саме спеціалізовані магазини", – наголошує заступник міністра.

 

ДОПОВНЕНО: Пізніше міністр охорони здоров'я Максим Степанов також пояснив, чому в супермаркетах заборонено продавати побутові товари:

 

«Ні, COVID не розповсюджується активніше на іграшках, шкарпетках чи батарейках, у порівнянні з кормами для тварин чи насінням. Логіка тут зовсім в іншому і вона абсолютно очевидна, вона ґрунтується на законах епідеміології. Наприклад, є супермаркет, у ньому є товари на будь-який смак і будь-яку потребу, і є 100 людей, яким треба придбати різні товари. 20 людей підуть у супермаркет, аби придбати їжу, ще 20 підуть, щоб придбати засоби гігієни, наступні 20 підуть у супермаркет, щоб купити посуд чи предмети побутової техніки, а інші – аби придбати одяг, батарейки, шкарпетки».

 

На його думку, люди замовлятимуть побутові товари через інтернет-магазин і не будуть контактувати з іншими, наражаючи на небезпеку інфікуватися.

 

«Тобто зі ста людей, які могли бути в супермаркеті і контактувати між собою, в супермаркеті буде лише 40. Імовірність того, що вони інфікуються або інфікують оточуючих, зменшується просто в рази», - каже Степанов.

 

Міністр також навів приклад, що люди, які хочуть купити дитині іграшку і не мають потреби йти по продукти харчування, не підуть по іграшку в супермаркет під час посиленого карантину, а дочекаються його завершення або замовлять товар через інтернет. 

 

Як повідомляла «УМ», українців обурили селфі президента Зеленського з відпочинку на гірськолижному курорті «Буковель», тоді як вони не можуть купити все необхідне в магазинах, а чимало підприємців змушені закритися на час локдауну і нести збитки.

 

При цьому, глава держави попри початок січневого локдауну, не дотримується соціальної дистанції з іншими людьми: зокрема, робить селфі з усіма бажаючими прихильниками без маски.

 

Водночас, у супермаркетах виникають конфлікти між покупцями і персоналом через заборону купувати шкарпетки, батарейки, лампочки тощо.