Касові апарати для ФОПів: Зеленський пропонує відтермінувати на рік

14:25, 30.11.2020
Касові апарати для ФОПів: Зеленський пропонує відтермінувати на рік

Зеленський пропонує знизити штрафи та скасувати відшкодування невдоволеним покупцям.

Президент України Володимир Зеленський запропонував відтермінувати запровадження реєстраторів розрахункових операцій (РРО). Також він пропонує знизити штрафи та скасувати відшкодування невдоволеним покупцям. На такі поступки Зеленський йде через запроваджений карантин.

 

Відповідний законопроєкт №4439 Зеленський подав до Верховної ради, про це повідомляє 24 канал.

 

У пояснювальній записці до проєкту зазначається, що така необхідність виникла через запровадження карантину для боротьби з COVID-19 та уточнення окремих положень законів про впровадження РРО.

 

Відтермінувати з 1 квітня 2021 року до 1 січня 2022 року обов’язкове застосування РРО для фізичних осіб – підприємців, які є платниками єдиного податку другої – четвертої груп.

 

Скасувати механізм компенсації покупцям (споживачам) за скаргами щодо порушення порядку проведення розрахункових операцій частини суми штрафів.

 

Скасувати штрафи за невідповідність готівкових коштів на місці проведення розрахунків сумі коштів, зазначеній у денному звіті РРО, та за відсутність попереднього програмування товарів в РРО.

 

Продовжити на рік (до 1 січня 2022 року) застосування понижених розмірів штрафів за порушення окремих вимог закону щодо використання програмних реєстраторів розрахункових операцій.

 

Запровадити поняття "дистанційні послуги" та передбачити незастосування під час надання дистанційних послуг, розрахунки за які здійснюються виключно за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування та/або сервісів переказу коштів.

 

Народні депутати 17 листопада не проголосували за законопроєкт №4313-д про відтермінування касових апаратів для ФОП. Його не змогли ухвалити за основу. За відтермінування проголосували всього 17 парламентарів, проти – 228.

 

Цього ж дня під стінами парламенту знову зібралися ФОПи. Люди виступали проти введення касових апаратів.

 

Як повідомляла УМ, напередодні представники "За майбутнього" та "Батьківщини" говорили, що зареєструють проєкт постанови щодо звільнення Гетманцева, якщо Рада не ухвалить рішення про відтермінування касових апаратів для ФОПів. І Рада таки провалила цей законопроєкт.

 

Закони про застосування касових апаратів у сферах торгівлі, харчування та послуг, а також про детінізацію розрахунків у сфері торгівлі 17 жовтня підписав президент Володимир Зеленський.

 

Вони запроваджують з 1 січня 2020 року обов'язкове використання реєстраторів розрахункових операцій фізичними особами-підприємцями, що працюють у сферах торгівлі та харчування.

 

Разом з цим, передбачається, що підприємці зможуть замість купівлі касових апаратів і видачі паперових чеків завантажити на свій смартфон, планшет чи комп’ютер  відповідний додаток і видавати за його допомогою електронні чеки.

 

Водночас у листопаді депутати хотіли відтермінувати запровадження в Україні обов'язкових касових апаратів для ФОПів. Зазначали, що через пандемію малий та середній бізнес потерпає. Однак голосування у Раді провалили.