Із МВФ вдасться домовитись про транш - Марченко

15:29, 27.11.2020
Із МВФ вдасться домовитись про транш - Марченко

Усі структурні маяки для першого перегляду програми МВФ виконано

У Міністерстві фінансів України припустили, що із Міжнародним валютним фондом вдасться домовитись про транш ще у 2020 році. Проте країна може отримати кошти лише у 2021 році.

 

Відповідні гроші вже передбачені в бюджеті, розповів міністр фінансів Сергій Марченко в інтерв'ю ВВС News Україна.

 

Міністр зазначив, що усі структурні маяки для першого перегляду програми МВФ виконали. Водночас наразі вже є інші – щодо яких процес виконання ще триває, сказав Марченко.

 

"Я не можу сказати категорично, що коштів не буде. Але не хочу давати оптимістичні обіцянки щодо цього", - зауважив очільник Мінфіну.

 

Також він додав, що наразі питання стосується не лише траншу, а й відповідної взаємодії. Якщо вдасться переломити негативний наратив останніх місяців – це вже буде великою перемогою, вважає Сергій Марченко. За його словами, досягнення відкриють шлях до отримання макрофінансової допомоги та до відновлення перемовин зі Світовим банком.

 

Нагадаємо, 10 червня у МВФ погодили кредитну програму для України на 5 мільярдів доларів за 1,5 року. Відповідні кошти планували надіслати у 4 траншах, майже одразу надали перший на суму 2,1 мільярда. Ще 2 мали надійти до кінця 2020 року, а останній – у 2021 році, проте наразі процес перебуває на так званій паузі.


27 жовтня Конституційний Суд скасував частину положень щодо антикорупційного законодавства України. У МВФ на це відреагували пересторогою, вже 9 листопада керівник НБУ їздив до Фонду на переговори.

 

Для того, щоб отримати гроші від МВФ, потрібно виконувати певні вимоги, зокрема продовжити низку реформ. Київ виконав уже 4 з 10 структурних маяків Меморандуму з Міжнародним валютним фондом.
 

Водночас, президент України Зеленський заявив, що усі "структурні маяки, передбачені для перегляду програми МВФ, виконані" нашою державою.

 

Та попри це процес кредитування України фактично на паузі: щоб ми отримали гроші від МВФ, маємо виконувати певні вимоги Інвестори переживають: у МВФ назвали проблеми, з якими має боротися Україна – продовжити пенсійну, медичну, освітню, антикорупційну реформи тощо.