Нафта дорожчає через створення вакцини від COVID-19 і вибори у США

12:37, 24.11.2020
Нафта дорожчає через створення вакцини від COVID-19 і вибори у США

24 листопада 2020 року, ціна на нафту Brent досягла найвищого рівня з березня

У вівторок, 24 листопада 2020 року, ціна на нафту Brent досягла найвищого рівня з березня. Таке зростання вартості сировини спричинене прогресом біотеху у створенні вакцини від коронавірусу, що, своєю чергою, підвищує шанси на швидке відновлення росту попиту на нафту.

 

Як інформує УМ, також позитивно вплинув на світові фінансові ринки й той факт, що адміністрація президента Дональда Трампа погодилася почати процес передачі влади Джо Байдену, пише Investing.com.

 

Ф'ючерси на нафту Brent подорожчали на 0,9% у порівнянні з попередньою сесією, досягнувши 46,49 долара за барель.

 

Нафта марки WTI зросла в ціні на 1,1% – до 43,51 долара за барель.

 

Таким чином, сировина марки Brent досягла найвищого значення з початку березня – ще до того моменту, як Саудівська Аравія почала цінову війну з Росією, що в результаті призвело до рекордного падіння цін на нафту. Обидва контракти зросли приблизно на 2% у понеділок, 23 листопада. Загалом, на минулому тижні нафта подорожчала на 5%.

 

"Прогрес у створенні й поширенні вакцини від коронавірусу знижує ризики, які виникають на шляху до стабілізації ситуації на нафтовому ринку. Якщо дані, які вимірюють рівень мобільності, є показником настроїв щодо цін на нафту, то в недалекому майбутньому вакцина поверне людей на літаки й круїзні лайнери", - сказав Стівен Інес, головний стратег із глобальних ринків фінансової компанії Axi.

 

Запаси сирої нафти у США знизилися на минулому тижні. Запаси дистилятів опускаються вже десятий тиждень поспіль, як демонструють звіти Американського інституту нафти та Управління енергетичної інформації США.

 

У понеділок компанія AstraZeneca заявила, що її вакцина від COVID-19 продемонструвала ефективність 70% під час основних клінічних випробувань. Водночас, у компанії стверджують, що їхній препарат може бути ефективним на 90%. Отож, світ отримав ще одну потенційно рятівну вакцину від коронавірусу, яка може бути дешевшою і ще простішою в транспортуванні.

 

Нагадаємо, попередніми компаніями, які досягли успіху в створенні вакцини від COVID-19 є компанії Pfizer та BioNTech, а також Moderna.

 

Дещо знизив невизначеність на фінансових ринках і той факт, що чинний президент Дональд Трамп у понеділок, 23 листопада, дозволив розпочати процес передачі влади новообраному американському президенту Джо Байдену. Зокрема, останній отримає доступ до федеральних коштів та ще до деяких ресурсів.

 

Як повідомляла УМ, Верховній Раді 4 листопада зареєстрували законопроєкт, який має спростити процедуру для вакцин та інших медичних імунобіологічних препаратів.

 

З ухваленням цього закону Україна зможе долучитися до клінічних випробувань, а відтак – до 50 тисяч українців зможуть отримати доступ до вакцини вже в найближчі місяці.