У «коронавірусному» фонді залишилось 34 мільярди гривень - Ковалів

09:05, 20.10.2020
У «коронавірусному» фонді залишилось  34 мільярди гривень - Ковалів

У середині квітня 2020 року Верховна Рада створила Фонд боротьби з коронавірусом.

У Фонді боротьби з коронавірусом є гроші на доплати лікарям, які працюють з коронавірусними пацієнтами - загалом у ньому залишилось 34 мільярди гривень.

 

Як інформує УМ, про це в етері «Свободи слова» заявила заступник керівника Офісу президента Юлія Ковалів, передає «Дзеркало тижня».

 

«На сьогодні у фонді є 34 мільярди гривень. Гроші є. І на доплати лікарям, і на соціальну підтримку. Використання фонду — 40%. Шановні, гроші є. На дорогі було витрачено 16 мільярдів гривень, частина яких [витрат] не проведено», — сказала Ковалів.

 

Нагадаємо, у середині квітня 2020 року Верховна Рада створила Фонд боротьби з коронавірусом. За ці гроші планувалося забезпечити лікарні усім необхідним та компенсувати економічні втрати від карантину — допомогти безробітним та малозабезпеченим. Загалом у Фонд для боротьби з коронавірусом заклали майже 66 мільярдів гривень.

 

У вересні Кабінет міністрів ухвалив постанову, яка мала дозволити медикам отримати обіцяні доплати до зарплати вже до кінця вересня.

 

Наприкінці серпня комітет Верховної Ради з питань бюджету погодив підвищення зарплат медичним працівникам. На доплати з «коронавірусного» фонду виділять 6 мільярдів гривень.

 

Зазначимо, що станом на 9 жовтня у Мінфіні теж відзвітувались про витрати на боротьбу з коронавірусом. Там підрахували, що з фонду уже пішло близько 45% – 29,8 мільярда гривень. Перед тим глава уряду Денис Шмигаль зауважив, що усі кошти уже розподілені.

 

Як повідомляла УМ, у квітні Кабінет міністрів створив Фонд боротьби з Covid-19 у розмірі 64 мільярди гривень, збільшити більш ніж утричі дефіцит бюджету та скасувавши програму масштабної приватизації.

 

Як результат, більша частина грошей фонду пішла на програму влади "Велике будівництво", а не на боротьбу з коронавірусом. Адже замовлення підрядникам на будівництво доріг не передбачають тендерних процедур, коли йдеться про гроші фонду, а не держбюджету.

 
Для його наповнення від квітня зменшили фінансування низки державних програм. У фонд надійшло майже 66 мільярдів гривень, які мали піти на боротьбу з епідемією і компенсацію її наслідків.
 
 
Тоді як навколо закупівель МОЗ, зокрема, захисних костюмів для медиків, постійно виникають корупційні скандали.