Протасів Яр у Києві повернуть громаді і не забудують

20:39, 28.07.2020
Протасів Яр у Києві повернуть громаді і не забудують

Протасів Яр врятували від забудови небайдуєі кияни.

Київська міська рада вирішила повернути статус зеленої зони земельним ділянкам у Протасовому Яру, що в Солом’янському районі Києва.

 

Як інформує «Україна молода», відповідне рішення підтримали 74 депутати Київради у вівторок.

 

Тим самим депутати скасували зміни до Генерального плану Києва, внесені в 2002 році та Програми розвитку зеленої зони, якими земельні ділянки у Протасовому Яру були переведені під житлову забудову, повідомляє пресслужба Київради.

 

Київрада також визнала такими, що не відповідають інтересам територіальної громади земельні відводи з 2007 до 2012 року на території Протасового Яру.

 

Йдеться про скасування передачі для освоєння 3,23 га зелених зон ТОВ "Дайтона груп".

 

На землях Протасового Яру у подальшому планують створити регіональний ландшафтний парк.

 

З цього приводу мер Києва Віталій Кличко заявив: «Місто робить все для наведення ладу із землею урочища. На найближчу сесію Київради буде винесений ще один важливий проект рішення – про відмову у поновленні договору оренди з "Інтербуд Компані". Тож прошу депутатів відповідально поставитись до ухвалення цього важливого питання».

 

Зауважимо, що ТОВ «Інтербуд Компані» орендує іншу земельну ділянку у Протасовому Яру площею 0,7 га. Вона також має у перспективі стати частиною регіонального ландшафтного парку «Протасів Яр».

 

Як повідомляла «УМ», у Протасовому Яру вже тривалий час відбувається протистояння між забудовниками і громадськими активістами, які протестують проти забудови унікальної місцини столиці.

 

У лютому 2020 року компанії «Дайтона Груп» і «Бора» програли в суді апеляцію на продовження будівництва трьох висоток у Протасовому Яру, хоча перед тим їм вдавалося заручитися підтримкою судів на свою користь.  

 

Максим Бахматов, який на той момент обіймав посаду радника мера Києва, озвучив плани столичної влади створити в Протасовому Яру аналог нью-йоркського Централ-парку.