Телефонне право: Зеленський фамільярно розкритикував голову «Укрексімбанку»

20:37, 03.06.2020
Телефонне право: Зеленський фамільярно розкритикував голову «Укрексімбанку»

Володимир Зеленський зателефонував голові Укрексімбанку під час зустрічі з підприємцями Хмельниччини. (Фото Офісу президента)

«Женя, ви не видаєте ніякі кредити, люди скаржаться», - у такій фамільярній манері президент Володимир Зеленський публічно розкритикував голову правління державного «Укрексімбанку» Євгена Мецгера у присутності бізнесменів Хмельниччини в середу.

 

Як повідомляє «Україна молода», Зеленський зателефонував Мецгеру, після того, як  під час зустрічі з президентом представники бізнесу в Хмельницькій області поскаржилися на керівництво «Укрексімбанку».

 

Скарга бізнесменів полягає в тому, що банк не дає відтермінування на рік за кредитами. Під час першого дзвінка Мецгер заявив, що всі проблеми хмельницького бізнесу має вирішити очільниця місцевого філіалу державного банку Тетяна Лундишева.

 

Проте представники бізнесу, які були на зустрічі, заявили, що в них немає проблем з регіональною філію, а проблеми саме з центральним офісом у Києві, бо все залежить від його рішення.

 

 

Після цього Зеленський сам зателефонував Мецгеру ще раз і сказав: «Женя, ви не видаєте ніякі кредити, люди скаржаться. Мало того, вони кажуть не про реструктуризацію, а про відтермінування сплати за частину тіла кредиту. Навіщо ти відправляєш їх до Лундишевої, якщо це від тебе залежить?».

 

Президент уточнив, що справа не в одній компанії, а у багатьох, які «тут сидять і говорять».

 

«Це різні компанії, значить, це відбувається у вас по всій країні. Це глобально вирішуєте ви. Вирішіть це питання, не відправляйте людей!», — сказав Зеленський.

 

Після довгих пояснень від очільника «Укрексімбанку» президент заявив: «Ні, я не згоден. Тому що у вас немає рішення в банківській системі, що ви людям даєте відтермінування, наприклад, рік. Коли ви це зробите, прокомунікуєте з усім суспільством, у них не буде питань. І вся ваша вертикаль буде так працювати, якщо це буде рішення керівництва Укрексімбанку. Щоби люди могли погашати кредити через рік, бо в них зараз немає грошей через COVID-19».

 

Розмову Зеленський завершив словом «Дякую».

 

Нагадаємо, Кабмін запровадив програму, за якою малий бізнес зможе 12 місяців не платити відсотки за банківськими кредитами.

 

Також 15 квітня уряд розширив дію програми 5-7-9, дозволивши видавати кредити до 3 мільйонів гривень малому бізнесу, що постраждав від карантину.

 

Як повідомляла «УМ», під час поїздки на Хмельниччину президент Зеленський прогнозує, що побороти контрабанду швидко не вдасться, тому українцям варто бути готовими до того, що «в певний час у нас з вами не буде кави, лосося, хамона».