Ердоган закликав громадян Туреччини продавати долари для порятунку ліри

10:55, 12.08.2018
Ердоган закликав громадян Туреччини продавати долари для порятунку ліри

Ердоган пригрозив Трампу погіршенням відносин між країнами

Президент Туреччини Реджеп Ердоган закликав співгромадян продавати долари та євро для порятунку національної валюти, бо ліра рекордно знецінилася протягом одного дня.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на іноземні ЗМІ.

"Якщо під вашою подушкою є долари, діставайте їх. Якщо є євро, діставайте їх. Негайно несіть їх в банки і конвертуйте в турецьку ліру, і таким чином ми боротимемося у цій війні за незалежність і майбутнє. Бо це мова, яку вони розуміють ", - сказав Ердоган.

Турецька ліра у п’ятницю знецінилася на 18% - найбільше з 2001 року на тлі заяви президента США Дональда Трампа про подвоєння митних тарифів на турецькі сталь і алюміній. До цього турецька ліра знецінилася на третину у цьому році на тлі побоювань більш широкого контролю Реджепа Ердогана над економікою.

У п’ятницю новий міністр фінансів Туреччини, зять Ердогана Берат Албайрак, оголосив про новий економічний підхід, однак це мало допомогло турецькій лірі, яка перебуває у вільному падінні.

Водночас Радіо свобода додає, що конфлікт між реджепом Ердоганом та Дональдом Трампом посилюється на тлі справи Ендрю Брансона.

50-річному американському пастору Ендрю Брансонові, якого в Туреччині з 2016 року 18 місяців протримали під вартою (25 липня його перевели під домашній арешт), загрожує до 35 років ув’язнення за звинуваченнями в нібито наданні допомоги "терористичним угрупованням", як Анкара називає курдських сепаратистів і турецький суспільно-релігійний рух, що його Ердоган звинувачує в організації невдалого перевороту 2016 року.

Президент США Дональд Трапм уже не раз вимагав від Анкари звільнити пастора і погрожував подальшими широкими санкціями проти Туреччини, якщо процес над ним триватиме. Через процес над Брансоном США вже наклали персональні санкції на турецьких міністрів юстиції і внутрішніх справ.

Нагадаємо, після затверджених на референдумі змін до конституції у червні президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган виграв вибори і керуватиме країною з необмеженими повноваженнями.