Рада ухвалила закон про «податок на Google»

13:58, 03.06.2021
Рада ухвалила закон про «податок на Google»

Google відтепер буде під "прицілом" українських податківців...

У Верховній Раді 283 депутати проголосували у другому читанні та в цілому за законопроєкт № 4184 про так званий «податок на Google». Закон вводить податок для міжнародних і вітчизняних компаній, які надають електронні послуги в Україні.

 

Як інформує УМ, про це повідомили у пресслужбі ВРУ 3 червня.

 

Закон повинен збільшити надходження в бюджет від податку на додану вартість за рахунок залучення до оподаткування нерезидентів (транснаціональних компаній), які не мають представництв в Україні та ведуть тут бізнес, а також створити умови для ефективного і необтяжливого адміністрування процедур, повʼязаних зі сплатою податку.

 

Закон запроваджує зручний механізм оподаткування інтернет-гігантів і забезпечує рівні умови для вітчизняного і зарубіжного бізнесу.

 

Які послуги оподатковуватимуть:

постачання зображень або текстів, зокрема фотографій, електронних книжок і журналів;

постачання аудіовізуальних творів, відео на замовлення, ігор, азартних ігор;

надання доступу до інформаційних, комерційних, освітніх і розважальних електронних ресурсів;

надання в користування хмарних технологій;

постачання (передача прав на використання) програмного забезпечення та оновлень до нього, а також дистанційне обслуговування програмного забезпечення й електронного обладнання;

надання рекламних послуг в інтернеті, мобільних додатках і в інших електронних ресурсах.

 

Дія закону торкнеться таких компаній компаній, як Facebook, Netflix, TikTok, Instagram, YouТube, Google, Viber, Apple, Microsoft, Wargaming Group, Bloomberg та інших.