Ердоган спитав малу дівчинку про готовність до мученицької смерті

09:13, 27.02.2018
Ердоган спитав малу дівчинку про готовність до мученицької смерті

Президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана розкритикували у соцмережах за жорсткі слова, сказані маленькій дівчинці на з'їзді керівної партії.

 

Промову до дівчинки в соцмережах розцінили як "жорстоке поводження з дітьми" та прославляння смерті.

 

"Якщо вона загине мученицькою смертю, її накриють прапором", - сказав Реджеп Таїп Ердоган дитині під час заходу, який пройшов в турецькому місті Кахраманмараш минулої суботи.

 

Прихильники президента вигукували: "Головнокомандувач! Візьми нас до Афріну!", натякаючи на готовність узяти участь в бойовій операції у сирійському регіоні проти курдських бойовиків.

 

Маленька дівчинка, одягнена як солдат, привернула увагу пана Ердогана, і згодом він запросив її на сцену. Подію показували у прямому ефірі на державному телебаченні.

 

"Дівчино, що ти тут робиш? У нас є наші бордові берети, а бордові берети ніколи не плачуть", - сказав він, нагадуючи, що такі берети носять турецькі спецпризначенці.

 

Пан Ердоган додав: "Вона має турецький прапор в кишені... Якщо вона загине мученицькою смертю, її накриють прапором, з Божої волі".

 

"Вона готова до всього, чи не так?" - запитав президент. Дитина відповіла: "Так".

 

 

Тоді пан Ердоган поцілував її в обличчя і відпустив.

 

Хто і чому одягнув дитину у військовий стрій - невідомо.

 

Користувачі Twitter засудили промову президента, прирівнюючи її до "жорстокого поводження з дітьми".

 

Одна людина написала: "Це ганьба, це дуже погано. Вона просто дитина, не бажай їй смерті і не говори "з Божої волі".

 

Пан Ердоган поки що не відреагував на критику. Його слова про мученицьку смерть уже не вперше викликають суперечки в Туреччині, де кожен військовий чи поліцейський, який помер на службі, вважається "мучеником", розповідає BBC Онур Ерем.

 

Опоненти пана Ердогана критикують його за надто політизовані промови під час похорон загиблих солдатів і дітей.

 

Вони також кажуть, що сини президента ухиляються від військової служби.

 

Туреччина почала наступ в Афріні, який називають операцією"Оливкове дерево, у січні. Він спрямований проти підрозділів Народного захисту та збройного крила партії "Сирійсько-курдський демократичний союз".