Від Олени Пчілки до Софії Яблонської: 10 найхаризматичніших жінок у проєкті «Непам’ятники»

18:26, 26.10.2021
Від Олени Пчілки до Софії Яблонської: 10 найхаризматичніших жінок у проєкті «Непам’ятники»

Героїні подкасту – це 10 харизматичних українок ХІХ-початку ХХ століття. (Коллаж: Валентина Самченко)

Аудіорозповіді про відомих та переважно все ще малознаних, утім видатних українських жінок презентували днями у Києві.

 

Героїні подкасту – це 10 харизматичних діячок ХІХ-початку ХХ століття, котрі репрезентують різні сфери життєдіяльності:

 

Олена Пчілка, Софія Яблонська, Леся Українка, Марія Заньковецька, Ольга Франко, Ганна Барвінок, Ірина Вільде, Ольга Кобилянська, Наталена Королева, Олена Кисілевська.

 

Культурно-просвітницький проєкт «Непам’ятники» створений за підтримки Українського культурного фонду.

 

Команда проєкту упевнена: «подкаст допоможе подивитися по-новому на відомих українських жінок, відкрити невідомі до цього сторінки їхнього життя, розкрити значущість жінки в українській історії та культурі, а також спростувати стереотип «жінка-тінь свого чоловіка», яку активно підтримували прибічники домінанти маскулінної ідеології».

 

Усі героїні аудіо розповідей – особливі, з цікавими долями, особливими здобутками, знані у світі. Також кожна з них залишила слід в біографіях відомих чоловіків – вони їм готували смачні страви, виховували дітей, сплачували рахунки, а ще – тримали  духовне небо.

 

Усі ці жінки жили і творили в ім’я Української державності, працювали в оборону національних інтересів від колоніальної імперської політики. А головним локомотивом їх життєвого поступу була Любов.

 

Кожна з героїнь відзначилася чимось найяскравіше:

 

Марія Заньковецька  розвивала український  театр; Софія Яблонська подорожувала, фотографувала й описувала свої неймовірні пригоди; Лариса Косач писала геніальні твори, торуючи українській літературі шлях в Європу; Ольга Франко (невістка Івана Яковича) започаткував кулінарні книги, як зараз би сказали, гастроблогерство…

 

Ведучі подкасту – журналістка, теле-, радіоведуча Ілона Довгань і член правління Українського жіночого фонду Лариса Латипова. Інформацію для подкасту підготувала професорка, культурологиня  Олена Івановська.

 

Назва «Непам’ятники» підпорядкована ідеї олюднення скам’янілих в часі образів реальних людей, які уміли горіти своєю справою, радіти й тужити, кохати і достойно давати бій життєвим викликам.

 

Це ще і проєкт про жіноче лідерство, про той «ген», що передається лише від жінки  жінці, що спонукає діяти і творити, заради майбутнього.

 

Всі епізоди записані та розміщенні в мережі.

 

Подкаст "Непам'ятники" можна прослухати на таких платформах:

 

Google-подкасти

Apple-подкасти

Soundcloud

Радіо Аристократи

НВ-подкасти

 

Як повідомляла «УМ», відомий український письменник Юрій Андрухович прочитає у студії Радіодиктант національної єдності-2021, проведення якого заплановано традиційно у День української мови та писемності — 9 листопада з 10:00 до 11:00.