Євро-2020: Греція поскаржилась в УЕФА на форму Північної Македонії

12:03, 13.06.2021
Євро-2020: Греція поскаржилась в УЕФА на форму Північної Македонії

Греків обурило використання на гербі назви Федерації футболу Македонії (ФФМ). (Фото Балканського оглядача)

Влада Греції та Грецька національна федерація футболу поскаржились у Європейську футбольну асоціацію (УЄФА) на герб на формі національної збірної Північної Македонії.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє "Балканський оглядач" у неділю.

 

Зокрема, греків обурило використання на гербі назви Федерації футболу Македонії (ФФМ), оскільки у цій абревіатурі немає літери, яка позначає слово "Північна".

 

Варто зауважити, що в лютому 2019 року Македонія офіційно змінила свою назву на Північна Македонія. Офіційне Скоп'є погодилось на перейменування в обмін на те, що офіційні Афіни перестануть перешкоджати зусиллям країни щодо вступу в НАТО і Євросоюз.

 

На скаргу греків щодо форми відреагувало Міністерство закордонних справ Північної Македонії. За їхнім твердженням, назва ФФМ не підлягає коригуванню відповідно до Преспанської угоди, за якою між Афінами та Скоп'є колишня югославська республіка змінила назву.

 

"Федерація футболу Македонії - це незалежна і некомерційна організація, яка зареєстрована в центральному реєстрі як НГО і не отримує державних грошей.  Преспанська угода охоплює установи, які отримують державні гроші. Оскільки ФФМ не отримує державних грошей, вона не зобов'язана коригувати назву відповідно до Преспанської угоди", - заявив на пресконференції міністр закордонних справ Північної Македонії Буяр Османі.

 

Додамо, що Північна Македонія грає на європейському футбольному чемпіонаті вперше в своїй історії.

 

Перший історичний поєдинок збірна проведе у неділю, 13 червня, у Бухаресті, проти Австрії. Північна Македонія грає в Групі С, разом з Україною.

 

Як повідомляла «УМ», Збірна України починає виступ у стартовому поєдинку з національною командою Нідерландів на XVI чемпіонаті Європи з футболу, який розпочнеться на стадіоні «Йоган Кройф Арені» в Амстердамі у неділю о 22.00.

 

Водночас, Міністерство закордонних справ Росії ніяк не вгамується через нову патріотичну форму Збірної України з футболу на Євро-2020: російські дипломати затято наполягають, що гасло «Слава Україні!» на футболках українських гравців ледь не тотожне з гаслом нацистської Німеччини «Heil Hitler» («хай живе Гітлер»).