Реорганізація Олімпійського коледжу: студенти протестують

13:33, 25.09.2020
Реорганізація Олімпійського коледжу: студенти протестують

Напередодні спортсмени зі своїми наставниками хотіли викинути в сміттєвий бак

Міністерство освіти і науки України відреагувало на сутички біля Олімпійського коледжу в Києві. Зокрема, т.в.о міністра освіти Сергій Шкарлет запевняє, що з реорганізацією цього коледжу є багато маніпуляцій, проте позиція МОН незмінна.

 

Як інформує УМ, річ у тім, що МОН хоче перевести Олімпійський коледж імені Івана Піддубного в юрисдикцію Національного університету фізичного виховання і спорту (НУФВСУ), передає 24 канал.

 

Але студенти виступають проти цього. Вони вважають це спробою рейдерського захоплення території та будівель навчального закладу. Адже коледж розміщений на 16 гектарах біля станції метро "Лісова" у Києві.

 

До слова, 24 вересня на території Олімпійського коледжу навіть відбулися сутички між студентами та правоохоронцями, є постраждалі.

У Києві біля Олімпійського коледжу сталася сутичка спортсменів з правоохоронцями: є постраждалі

 

Біля стін будівлі коледжу сталися зіткнення з поліцією і "Муніципальної вартою". Повідомляється, що в протестах, окрім студентів, взяли учать батьки спортсменів та ветерани АТО.

 

 

Кореспондент Pavlovsky News повідомив, що спортсмени зі своїми наставниками хотіли викинути в сміттєвий бак і обсипати борошном ректора університету, до якого хочуть приєднати коледж.

 

"Приводом для так званої "сміттєвої люстрації" стало те, що керівник ВНЗ нібито був у "Партії регіонів". Все почалося зі словесної перепалки, яка потім переросла в масове протистояння учнів і учасників АТО з одного боку і поліцією з іншого. Постраждали два активісти. У них підозру на струс мозку", - йдеться у повідомленні.



Нагадаємо, ректор університету – Євгеній Імас. Він тричі балотувався у Верхову Раду: у 1998 році по мажоритарному округу, у 2020 – по списку "Демократична партія Україна – партія Демократичний союз", у 2006 – по списку "Народний блок Литвина". Тричі не пройшов у Раду.

 

 

Натомість у Міносвіти це називають звичайною реорганізацією, передає пресслужба відомства.

 

“Хочемо підкреслити, що тут йдеться про реорганізацію коледжу, а не ліквідацію. Реорганізація відбуватиметься шляхом приєднання коледжу як відокремленого структурного підрозділу до Національного університету фізичного виховання і спорту України», - запевнили у МОН.

 

А тимчасовий очільник відомства Сергій Шкарлет теж прокоментував заяви про рейдерство. "Власник – держава. Яке рейдерство? Держава забирає в держави? Це підміна понять", — стверджує він.

 

У Міністерстві кажуть, що приєднання Олімпійського коледжу до Національного університету фізичного виховання і спорту передбачає окрему фінансову програму та бюджетну дисципліну.

 

"Для коледжу нічого не змінюється. Це єдиний заклад фахової передвищої освіти, який ще залишився не переданий до вишів", – додав Шкарлет.

 

Зазначимо, що всі студенти з цього коледжу продовжать навчання у структурному підрозділі Національного університету фізичного виховання і спорту України за обраними спеціальностями.

 

У МОН також наголосили, що вони засуджують спроби використання учнів коледжу у політичних інтересах. Вони звернулися до правоохоронців із проханням швидко розслідувати інцидент, який відбувся на території коледжу.

 

До слова, 25 вересня студенти коледжу вийшли на акцію протесту перед Кабміном.

Студенти Олімпійського коледжу біля стін Кабміну вимагають відставки Шкарлета і Гутцайта 01

 

Протестувальники вимагають скасувати розпорядження про реорганізацію Олімпійського коледжу, а також звільнення т.в.о. міністра освіти Сергія Шкарлета і міністра молоді та спорту Вадима Гутцайта.

Студенти Олімпійського коледжу біля стін Кабміну вимагають відставки Шкарлета і Гутцайта 03

 

"Вимагаємо негайного звільнення Сергій Шкарлета, вимагаємо негайного розпорядження Кабміну про реорганізацію Олімпійського коледжу, вимагаємо негайно звільнити Єгора Батарона (студент Олімпійського коледжу, що перебуває у відділенні поліції)", - заявили учасники протесту.

 

Студенти Олімпійського коледжу біля стін Кабміну вимагають відставки Шкарлета і Гутцайта 06

 

Нагадаємо, раніше правоохоронці відкрили кримінальне провадження за фактом подій на території Олімпійського коледжу в Києві, де в результаті конфлікту постраждали кілька людей, зокрема й правоохоронці.