Україна веде переговори про постачання винищувачів Gripen і Eurofighter

15:02, 22.09.2024

Винищувач Saab JAS-39 Gripen. (Фото з відкритих джерел)

Україна веде переговори зі своїми союзниками і партнерами про постачання винищувачів Gripen та Eurofighter для захисту українського неба.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив міністр оборони Рустем Умєров у інтерв’ю каналу «Рада» з нагоди річниці перебування на посаді.

 

Очільник відомства каже, що зараз Україна проводить переговори з союзниками, уточнюючи необхідну кількість авіаційних бригад і літаків.

 

За його даними, минулого року Україна зосереджувалась на тренуваннях пілотів та розбудові інфраструктури. Цьогоріч йде робота над тим, «щоб досягти переваги у небі».

 

Україна цього літа отримала перші винищувачі F-16, проте, на думку міністра, для досягнення переваги у небі потрібна значно більша кількість літаків.

 

«У нас уже є від партнерів commitment (зобов’язання — ред.) по  F-16. Консультації йдуть по Gripen та Eurofighter», — розповів глава Міноборони.

 

І наголосив, що консультації щодо отримання нових винищувачів тривають і анонсував «результати, про які можна буде повідомити».

 

                                                                      Eurofighter Typhoon ПС Іспанії.

 

«Мілітарний» пише, що Eurofighter Typhoon — це багатоцільовий винищувач четвертого покоління. Він стоїть на озброєнні багатьох країн Європи, які потенційно можуть передавати їх Україні.

 

Раніше у Швеції заявили, що Україна самостійно вирішила призупинити процес передачі винищувачів Gripen. За їхніми словами, Україна дійшла висновку, що мати одночасно дві системи винищувачів — і F-16, і Gripen — «надто багато».

 

Згодом у Офісі президента відповіли, що Україна веде перемовини зі Швецією щодо передачі винищувачів Saab JAS-39 Gripen.

 

Як повідомляла «УМ», нещодавно уряд Швеції оголосив 17-й пакет військової допомоги Україні розміром 4,6 млрд шведських крон (близько 400 млн євро). До нього увійшли навіть частини для JAS Gripen, хоча самі літаки Стокольм ще не передавав. 

 

Тоді у відомстві пояснили, що хоча передача Україні винищувачів JAS Gripen поки що «не є життєздатним варіантом», оскільки це завадило б пріоритетному розгортанню F-16, Швеція усе одно «створює умови» на майбутнє. Тому країна передає матеріальні частини для JAS Gripen.