Поміняйте мікрохвильову піч на глиняну!

21.06.2007
Поміняйте мікрохвильову піч на глиняну!

Сучасна кухня приховує чимало небезпек. (Фото з сайту http://www.ferra.ru/)

      Мало хто з нас замислюється, яким вмістилищем небезпек і ризиків може бути наша — зазвичай омріяна та в усіх сенсах дорога — квартира. Узяти, приміром, кухню. Спочатку її фарбують, лакують, «заплитковують», умебльовують. Потім завбачливо напихають різноманітною технікою — холодильник, електрочайник, міксер, кухонний комбайн, тостерниця, бутербродниця, «печивниця», мікрохвильова піч... А щоб усе це мало ідеально чистий вигляд, хороші господині заповнюють полиці спеціальної шафки миючими, сипучими, бризкаючими засобами. Для такої «компанії» і продукти треба підбирати відповідні — у яскравих коробочках і з блискучими етикетками. Але всі ці потрібні, гарні й модні предмети нашого щоденного побуту, як і продукти щоденного харчування, містять безліч зовсім не симпатичних хімічних речовин...

      Саме про таку небезпеку і вирішила розповісти українцям відома громадська організація «МАМА-86». Її активісти організували екологічний автобусний тур, який розпочався 12 червня і закінчиться цієї неділі. Мешканці семи міст — Яремче, Татарбунарів, Феодосії, Судака, Миколаєва, Харкова та Києва — мали (або ще матимуть) змогу побачити виставку «Хімія в домі». Експозиція, прототипом якої є звичайна міська квартира, розміщується у парках, на майданах чи біля людних місць.

      Таким чином, відвідувачі  можуть дізнатися про те, як обирати в магазині з-поміж десятків варіантів безпечні для довкілля  товари побуту і продукти харчування (кожен бажаючий отримає довідник харчових добавок), як зменшити негативний вплив хімічних речовин на здоров'я людини. Наприклад, вам порадять не розігрівати у «мікрохвильовці» дитяче харчування. І додадуть, що «дорослу» їжу бажано гріти маленькими шматочками й за температури не вище 200 градусів (при вищій утворюються канцерогени).

      Організатори вірять, що така наочність сприятиме формуванню в українців правильної культури споживання. Координатор проекту Анна Іващенко не сподівається на те, що відвідувачі виставки відразу ж почнуть піклуватися про власне здоров'я і довкілля. «Добре буде, — говорить Анна, — якщо українці звертатимуть увагу хоча б на етикетки товарів».

      Якщо ж побачити цю виставку вам не вдасться (останній її показ відбудеться 24 червня на столичному Хрещатику), раджу скористатися гарячою телефонною лінією «МАМИ-86». Зателефонувавши на київський номер «екотелефону» (8-044-279-55-14), можна безкоштовно дізнатися від фахових екологів, біологів, хіміків, економістів, лікарів, які ворожі наміри приховують, приміром, ваш мобільний телефон у кишені штанів, консервовані овочі трирічної давнини чи такі звичні «аромати» квартирного ремонту.

Тетяна ТЕРЕН.