У Кракові — планують, у Середній Азії — ділять

12.05.2007
У Кракові — планують, у Середній Азії — ділять

      Учора в польському місті Краків розпочався дводенний енергетичний саміт. На запрошення президента Польщі Леха Качинського прибули його колеги — Віктор Ющенко з України, Валдас Адамкус — із Литви, Михаїл Саакашвілі — із Грузії, Ільхам Алієв — з Азербайджану. Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв не відгукнувся на запрошення президента Польщі і до Кракова не прилетів, натомість прислав до Польщі свого представника в ранзі заступника міністра, повідомляє польська інформагенція ПАП. Президенти п'яти країн зустрілися на території колишнього королівського замку Вавель, потім відбувся обід в історичному містечку Величка. Сьогодні президенти розповідатимуть про результати саміту на спільній прес-конференції, яка відбудеться в Ягеллонському університеті.

 

Ющенко в Кракові

      У зв'язку зі складною внутріполітичною ситуацією в Україні Президент Віктор Ющенко перебував у Кракові лише вчора. Він мав зустрічі з главами інших країн-учасниць ГУАМ — Ільхамом Алієвим та Михаїлом Саакашвілі, а також окрему зустріч із президентом Литви Валдасом Адамкусом. Президент України також узяв участь у двох сесійних засіданнях у Вавелі на теми «Енергетична безпека: критерії, загрози, шляхи протидії кризовим явищам» та «Стратегія розвитку національних енергетичних секторів і концепція транспортного коридору Середня Азія—Південний Кавказ—Центральна Європа». У рамках цього засідання відбулася мультимедійна презентація проекту нафтопроводу Одеса—Броди—Гданськ.

      Після обіду у Величці та ознайомлення з підземним музеєм «Соляна шахта» Віктор Ющенко відбув на Батьківщину.

      До складу української делегації також входили міністр закордонних справ Арсеній Яценюк, віце-прем'єр-міністр Андрій Клюєв, заступник глави секретаріату Президента Олександр Чалий та голова правління ВАТ «Укртранснафта» Ігор Кирюшин. Яценюк і Клюєв мали залишитися на саміті та продовжити роботу після відбуття Ющенка. Зокрема, на сьогодні заплановане засідання на тему «Перспективи міжнародного співробітництва».

Кремль демонструє

Вавелю, хто в Середній Азії хазяїн

      У четвер, тобто напередодні відкриття саміту в Кракові, президент Росії Володимир Путін розпочав безпрецедентне тижневе турне республіками Середньої Азії, завданням якого є зміцнення енергетичної співпраці цих країн з Росією. Іншими словами, зміцнення і закріплення російського контролю над багатими енергетичними ресурсами Середньоазіатського регіону. Позавчора президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв під час переговорів з Путіним підтвердив, що транспортування більшої частини, якщо не всієї казахстанської нафти здійснюватиметься через територію Росії. Це ставить під знак запитання не лише ефективність проекту Одеса—Броди—Гданськ, а й іншого важливого для Європи нафтопроводу Баку—Тбілісі—Джейхан. Хоча комісар ЄС з питань енергетики Андріс Пібалгс висловив сподівання, що останній «не залишиться порожнім».

      У розмові з українськими журналістами комісар Пібалгс зазначив, що Євросоюз стежить за візитом президента Путіна в Казахстан та переговорами, які відбуваються в рамках середньоазійського турне. Він наголосив, що ЄС продовжуватиме свою політику диверсифікації поставок і шляхів поставок енергоресурсів, хоча Росія зацікавлена, щоб усі поставки відбувалися через її територію. «Зрозуміло, що компромісу немає, оскільки Росія економічно зацікавлена, але й ми економічно зацікавлені, щоб була диверсифікація. В остаточному підсумку, найвигідніший шлях та найбільш вигідні ціни вирішуватимуть, куди виробник буде поставляти газ чи нафту», — сказав комісар ЄС.

      Російський політолог Валентин Волков у вчорашньому інтерв'ю польській газеті «Наш дзеннік» висловився більш відверто: «Путін використовує як зброю пам'ятники радянським солдатам в Естонії чи Польщі. На відміну від Росії Єльцина Росія Путіна є більш агресивною та має імперські амбіції. Путін є не стільки вправним політиком, як досвідченим інтриганом, який не добирає засобів... Шестиденний візит президента Путіна до країн Середньої Азії має за мету узалежнення від Росії всіх поставок каспійської нафти та азіатського газу. Цьому має служити створення нових консорціумів каспійських трубопроводів типу «Атирау—Самара».

      Путін та Назарбаєв сьогодні в Туркменістані проведуть переговори із новим президентом цієї країни Гурбангули Бердимухамедовим. Очікується, що глави держав підпишуть тристоронню угоду про енергетичну співпрацю, завдяки якій Росія утримає повний контроль над енергетичними ресурсами Середньої Азії.

Ще не поразка

      Учора провідні польські видання, «Газета виборча» та «Жечпосполита», відбулися лише скупими інформаційними повідомленнями про початок енергетичного саміту в Кракові. Це означає, що значних результатів від нього очікувати не варто. Водночас президент Польщі Лех Качинський заявив напередодні переговорів: той факт, що одночасно з краківським самітом президент Путін розмовляє про енергетичну співпрацю з президентами Казахстану та Туркменістану, ще не свідчить про поразку Польщі.

      Качинський позавчора провів переговори з лідером Грузії Михаїлом Саакашвілі, який прибув до Польщі на добу раніше за інших учасників саміту. Президенти домовилися про створення польсько-грузинського Президентського комітету. Качинський нагадав, що вже має такі спільні комітети з Україною, Литвою та Туреччиною. Вони сприятимуть зміцненню співпраці між цими країнами, включно з енергетичною галуззю.

      Президент Польщі висловив тверду впевненість, що краківський саміт «має великі шанси стати початком тісної співпраці в галузі енергетики». На користь такого твердження свідчить участь у ньому президента такої багатої на енергоносії країни, як Азербайджан. Схоже, Ільхам Алієв поступово налагоджує зв'язки iз Заходом та позбавляється залежності від Росії.

      «Президент Путін зірвав антиросійський енергетичний саміт. Росія перейшла до рішучого контрнаступу», — написала позавчора російська газета «Коммерсант». На думку видання, Путін здобув першу перемогу вже тим, що до Кракова не прибув один із ключових переговорників — Назарбаєв. «29 травня (під час візиту до Казахстану президента Польщі. — Ред.) Нурсултан Назарбаєв особисто дав слово Леху Качинському, що знайде час на участь у краківському саміті», — нагадує «Коммерсант».

      Представник канцелярії президента Польщі Мацей Лопінський заявив учора в інтерв'ю Польському радіо, що саміт у Кракові жодним чином не скерований проти Росії. А дії президента Путіна, що мають на меті применшити значення цього саміту, «є спадщиною політики Радянського Союзу, який завжди вважав енергоносії елементом політичного тиску». Лопінський висловив упевненість, що отримання нафти з Казахстану та Азербайджану транзитом через Україну до Польщі і далі в напрямку Німеччини є можливим і реальним.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

      Президент Віктор Ющенко вважає, що одним iз напрямків діяльності ГУАМ можуть стати спільні заходи підприємств Грузії, України, Азербайджану та Молдови у підготовці до чемпіонату Європи з футболу 2012 року. Таку думку він висловив перед початком енергетичного саміту в Кракові.

      Як повідомляє прес-служба Президента, Віктор Ющенко з колегами Саакашвілі та Алієвим обговорив започаткування роботи секретаріату ГУАМ у Києві, а також підготовку до проведення бакинського саміту цієї організації, запланованого на червень. З 1 червня у київському офісі організації має розпочати свою діяльність робоча група з підготовки саміту.

      Сторони також розглянули можливість створення спільного миротворчого батальйону країн ГУАМ та обговорили узгодження підходів до врегулювання конфліктів у гарячих точках.

  • 82% членів Американської торгівельної палати в Україні вважають боротьбу з корупцією пріоритетом №1 для України

    Результати дослідження сприйняття корупції в Україні серед членів Американської торговельної палати показують, що бізнес, на жаль, наразі не спостерігає суттєвого прогресу у боротьбі з корупцією, однак сподівається на покращення ситуації у 2016 році. >>

  • Україна і семеро гігантів

    Для проведення свого чергового саміту лідери країн «Великої сімки» (а точніше, господиня заходу, Німеччина) обрали справжній райський куточок. Мальовничий замок Ельмау, неймовірної краси краєвиди Баварських Альп, чисте гірське повітря з гіркуватим присмаком цілющих трав, мелодійне калатання дзвіночків на шиях флегматичних альпійських корів... Ну як працювати в такій розслаблювальній атмосфері? >>

  • Шлях через Україну

    Лідери «Великої сімки» не лише говорили про Україну на саміті в Баварських Альпах — дехто з них туди й поїхав «транзитом» через Київ. Окремо варто наголосити на візиті прем’єр-міністра Японії Сіндзо Абе — першого в історії двосторонніх відносин між нашими країнами. >>

  • Дружнє плече на шляху до ЄС

    Сьогодні в Ризі стартує саміт програми Європейського Союзу «Східне партнерство». Уже відомо, що про скасування візового режиму з ЄС для України на цьому саміті не повідомлять — наша держава не встигла виконати й половини пунктів Плану дій з візової лібералізації (ПДВЛ), необхідних для надання безвізового режиму. >>

  • Кордони для «Лікарів без кордонів»

    Держдума Росії ухвалила законопроект про «небажані» в Росії іноземні та міжнародні неурядові організації. Згідно з документом, ідеться про неурядові організації, які «створюють загрозу основам конституційного ладу РФ, обороноздатності країни та безпеці держави». >>

  • Кому мінімум, кому — банкрутство

    Немає сумнівів, що Євросоюз є корисним для його членів міждержавним утворенням. Але навіть у дружній родині конфліктів не уникнути. Європейська Комісія розпочала процедуру проти Німеччини за порушення союзного закону про мінімальну оплату праці. >>