Не гальмуй — голосуй

12.05.2007
Не гальмуй — голосуй

Комунiсти перейшли дорогу учасникам переговорiв у Кабмiнi.

    Ті, хто сподівалися відіграти у Віктора Ющенка ініціативу, зустрівшись із ним у секретаріаті Президента за «круглим столом», прорахувалися. Деякі учасники робочої групи, яка напрацьовує пакет документів для дострокових виборів, мали впевненість, що Президента вдасться на чомусь підловити. Але глава держави не змусив сумніватися ані в його контролі над ситуацією, ані в аргументах і риториці.


    Зустріч із Ющенком відбулася в четвер увечері після того, як засідання робочої групи вкотре пройшло безрезультатно. Президент сказав на це, що переговорники займаються не тим, що треба. Бо питання не в тому, проводити чи не проводити вибори, а в тому, як їх організувати. «Щоб ви розуміли своє місце у переговорному процесі, — звернувся до учасників зустрічі глава держави. — Я не прошу нічийого акцепту, тлумачень моїх указів. Укази повинні виконуватися. Указ про дострокові вибори буде виконаний».

      Ющенко нагадав, що під час переговорів з Прем'єр-міністром Віктором Януковичем «ключовою домовленістю було те, що ті строки, які передбачаються Конституцією, було б варто узгодити з лідерами фракцій і партій, щоб у нас було консолідоване рішення». «Ми говоримо про політичне консолідоване рішення, не про рішення парламенту, який дає добро на вибори чи не дає», — пояснив Президент.

      Відтак Віктор Ющенко зазначив, що в робочої групи «немає часу на гальмування цього рішення», і вона має дати відповідь на два питання: визначити дату виборів і прийняти пакет законів, щоб забезпечити проведення перегонів «на правовій та фінансовій основі», повідомляє сайт «Українська правда». Президент наголосив, що вимагає від усіх сторін «не обговорювати указ, а виконувати».

      Представники ж коаліції (надто — комуністи та соціалісти) займалися тим, що пропонували якісь свої ініціативи. Так, Петро Симоненко запропонував внести зміни до Конституції щодо права Верховної Ради на саморозпуск та імперативного мандата. А ще — створити реєстр виборців, заборонити використовувати сервер ЦВК, щоб запобігти маніпуляціям, а також скликати «круглий стіл» не лише з представників парламентських фракцій, а й із партій, зареєстрованих Мін'юстом (а таких до півтори сотні). Соціалісти ж вустами Сергія Матвієнкова запропонували «нульовий варіант», який теж передбачає внесення змін до Конституції щодо саморозпуску та створення реєстру виборців.

      Лідер КПУ поцікавився у Президента, чи не було б добре провести заодно з парламентськими ще й президентські вибори. Віктор Ющенко порівняв таку ініціативу зі спробою «лікувати карієс відрубуванням голови». «Якщо Президент порушить чотири статті, які передбачені в Конституції, і потрібно робити президентські вибори — будь ласка! Але якщо цього немає — то давайте керуватися Конституцією», — закликав Віктор Ющенко. Також він висловив нарікання: «Ви в дурному сні не можете уявити, що Президент має право розпустити парламент, керуючись Конституцією! Вам це неприйнятно! Ви це з 1996 року визнати не можете!». «А я хочу підтвердити — Конституція України є, — наголосив глава держави. — Це є імперативна норма Президента, він це право сьогодні використовує».

      Коли Петро Симоненко нагадав Ющенку одночасні вибори Президента і Верховної Ради у 1994 році, глава держави його перервав: «Петро Миколайович, я розумію. Демагогії не треба! Ви, Петре Миколайовичу, мало коли дбали про стабільність у цій країні». І то була не єдина перепалка між Президентом та лідером комуністів.

      Ясно, що своїми численними пропозиціями ліві як мінімум хочуть відкласти в часі дату виборів, а як максимум — можливо, й узагалі від них урятуватися. «Ми сумніваємося, що коаліція проголосує за саморозпуск Верховної Ради, — відреагував на ініціативу соціалістів і комуністів голова «Нашої України» В’ячеслав Кириленко. — Ця пропозиція, на якій наполягають комуністи та соціалісти, і все це відбувається за мовчазної згоди Партії регіонів, унеможливлює подальший продуктивний процес узагалі».

      Кириленко також констатував, що формат робочої групи себе не виправдав і запропонував, щоб у переговорах брали участь «тільки ті політичні сили, які зацікавлені в розв'язанні політичної кризи у швидкий термін».

      Його партнерка по опозиції Юлія Тимошенко висловила ще радикальнішу позицію: «Якщо робоча група не створить консенсусне рішення і не визначить спільну дату проведення виборів, залишається 24 червня. І потрібно робити все, щоб такі вибори відбулися». А оптимальною датою виборів лідерка БЮТ назвала 8 липня.

      Президент також розповів про свої дії на той випадок, якщо робоча група не домовиться. «Якщо й надалі я буду відчувати таку результативність вашого діалогу, я мушу призначити позачергове засідання РНБО і там прийняти ті рішення, які дадуть кінець-кінцем відповіді на дані питання», — пригрозив Віктор Ющенко. Водночас він висловився за те, щоб політики таки домовилися. «Найкраще це робити за круглим політичним столом. Для того ви існуєте, для того вам платиться зарплата з кишень 46 мільйонів людей», — зазначив Президент.

      Наскільки вплинула ця зустріч на труд самої робочої групи — стало видно ще вчора ввечері. О 16-й годині переговірники зібралися на чергове засідання. Як повідомив БЮТівець Йосип Вінський, група планує почати відпрацьовувати зміни до закону про вибори народних депутатів. Він додав, що члени групи вже знайшли порозуміння в питанні щодо внесення змін до кодексу адміністративного судочинства, хоча це не має відношення до виборчого процесу. Вінський охарактеризував атмосферу, яка панує на засіданні, як «творчу, відповідальну, але неконструктивну».

      Тим часом лідер КПУ Петро Симоненко повідомив, що на засіданні у суботу коаліція запропонує графік розгляду кожного необхідного для виходу з кризи законопроекту.

      Не виключено також, що найближчим часом робоча група знову зустрінеться з Президентом, але також за участі Прем’єр-міністра. Учора Віктор Янукович повернувся з Барселони, куди їздив на операцію.

 

РЕАКЦІЯ

      Комісар Євросоюзу з питань зовнішніх відносин та європейської політики сусідства Беніта Ферреро-Вальднер заявляє, що політична криза є внутрішнім демократичним питанням України. «Ми сподіваємося, що Президент Віктор Ющенко і Прем'єр-міністр Віктор Янукович зрештою знайдуть спільну мову, і це питання буде вирішено», — відзначила пані єврокомісар. Вона не виключила того, що політичну кризу в Україні може бути вирішено шляхом проведення дострокових парламентських виборів, однак зазначила, що відкритим залишається лише питання, коли ці вибори можуть бути проведені.

      Тим часом Росія підтверджує готовність стати посередником у врегулюванні ситуації в Українi, якщо її запросять, каже заступник голови МЗС РФ, статс-секретар Григорій Карасін. Він додав, що «Росія ставиться до всього, що відбувається в Україні, спокійно і виважено», а «українські політики повинні долати всі складнощі становлення нової політичної взаємодії у суспільстві насамперед самі», — цитує Карасіна РІА «Новості».

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>