Нардеп трудягу не образить

19.04.2007
Нардеп трудягу не образить

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

      Передвиборчі клопоти для політика — це як жнива для хлібороба: працюєш цілодобово, а який врожай збереш, дізнаєшся тільки в останню мить. Хоча парламентаріям, мабуть, важче — здається, домовився про все: до списку майже занесли, гроші зарезервував, група однодумців тільки й чекає на команду «фас». Але часом, практично нізвідки, вилізе маленький противний нюансик і зіпсує всю ідилію. Ти з ним борешся-борешся, а результат виходить зовсім не таким, як раніше собі планував.

 

Слово депутата, хлопці!

      Понад місяць тому працівники київського заводу «Меридіан», які стали жертвою нерівної боротьби із рейдерами, звернулися з проханням захистити їх до народного депутата від Партії регіонів Василя Горбаля. Василь Михайлович не просто пообіцяв допомогти — він навіть щиро обурився, що люди звернулися до нього через газету, а не прийшли самі в одну із його громадських приймалень. «Тільки в Солом'янському районі столиці працює п'ять приймалень, де я зі своїми помічниками регулярно зустрічаюся з виборцями», — написав народний депутат у своєму відкритому листі. Навів пан Горбаль і справді вражаючу цифру: за останні роки до нього із заявами та скаргами звернулося майже 50 тисяч громадян України. І жоден крик душі не залишився без уваги народного обранця.

      Колективу «Меридіану» депутат-«регіонал» пообіцяв всебічну допомогу і особисту підтримку — мовляв, біди людей він сприймає, як свої власні. А деталі заплутаної історії, коли у працівників заводу відібрали їхнє майно, так зацікавили Василя Михайловича, що він виявив бажання почути їх з перших уст. «Я готовий зустрітися з усiм трудовим колективом і у стислий термін посприяти відновленню законної справедливості... Готовий відстоювати інтереси людей, а не аферистів та рейдерів», — заявив, мов припечатав, Василь Горбаль.

      Працівники, звичайно, одразу ж почали потирати руки — справді впливова людина погодилася прийти їм на допомогу! Але біс, як завжди, ховається у деталях. От, скажімо, що таке «стислий термін»? Для дитини, яка хоче цукерку, і півгодини здаються вічністю, а середньовічні майстри свої храми століттями будували, і вважали, що працюють дуже оперативно.

      Ми, звичайно, не прагнемо стверджувати, що Василь Михайлович передумав, але минуло більше місяця, а зустріч так і не відбулася. Працівникам ухилятися від такого спілкування було би протиприродно — час дуже сильно працює проти них. Відібране майно нині перепродують-перекуповують, ще кілька таких оборудок — і кінці будуть надійно заховані у мутній воді.

«Віддам акції у добрі руки...»

      Останній власник пакету акцій — фірма «Інфінменеджмент». Її керівник Наталія Гонтар не заперечує, що купувала ці акції, але у телефонній розмові з кореспондентом «УМ» навідріз відмовилася сказати, у кого саме: «А яка вам різниця?!».

      — Ви знаєте, що за акціями СПК «Меридіан» тягнеться шлейф зловживань і судових звернень?

      — Я купувала акції у юридичних осіб і тому не можу знати, що було з ними раніше, — відповіла Наталія Миколаївна.

      Але найцікавіше у цій ситуації, що фірму «Інфінменеджмент» вважають дуже близькою до «Укргазбанку», почесним президентом якого є ... цей же самий народний депутат, керівник Київської міської організації Партії регіонів Василь Горбаль.

      Ми, звичайно, анітрохи не віримо, що відомий політик, банкір міг хоч якось бути причетним до незаконних афер із державною власністю, але в інтернеті розповсюджено інформацію, буцімто саме через цей банк здійснювався продаж «меридіанівських» акцій.

      — Чи правда, що ваша фірма має тісні стосунки з «Укргазбанком»? — вирішив я розвіяти власні сумніви у Наталії Миколаївни.

      — У нас відкритий рахунок у цьому банку. Ви вважаєте це тісними стосунками? — запитанням на запитання відповіла пані Гонтар.

      Цілком можливо, невдовзі пакет акцій соціально-культурного комплексу (а це столичний Палац культури ім. Корольова, комбінат харчування, бази відпочинку «Рось» та «Десна», молодіжний табір «Космос») знайде іншого господаря. Ніхто не може виключати, що цей господар також буде тісно пов'язаний із певною фінансовою структурою. Юристи визначають терміни «добросовісного» та «недобросовісного» набувача, але різниця між ними є досить крихкою. Якщо ти, наприклад, достеменно знав, що купуєш крадене, то закон, звичайно, буде до тебе суворим. Але якщо історія майна губиться серед численних попередніх власників, а ти витратив гроші, будучи щиро переконаним, що нічого протизаконного не робиш, то Феміда, навпаки, візьме тебе під своє крило.

      Відчуваєте різницю? Кожен наступний покупець за подібних обставин все далі й далі відходить від чинного законодавства. А якщо ці кілька фірм, цілком теоретично, хоч якимось боком належать громадянину Х, то не випускаючи з рук шматок смачного пирога, він із кожним наступним днем стає все чеснiшим у власних очах та свідомості людей?

      Ми жодним чином не натякаємо тут на шановного народного депутата Василя Михайловича Горбаля, навіть більше — ми щиро сподіваємося, що він, якщо знайде вільну хвилинку у нинішній непростий час, обов'язково виконає свою обіцянку колективу заводу «Меридіан». Адже жодної зацікавленості прикривати махінаторів у нього, як відомо, немає, а інтереси простих людей є найголовнішими.

Лев ЮРСЬКИЙ.

 

ДОВІДКА «УМ»

      У 2002 році заступник голови парламентського Комітету з питань боротьби з організованою злочинністю Григорій Омельченко надсилав депутатський запит Генеральному прокурору України про викрадення та привласнення посадовими особами НАК «Нафтогаз України» (на той час голова правління Бакай І. М.) та АБ «Укргазбанк» (на той час голова правління Горбаль В. М.) в 2000 році державних коштів на суму понад 42 мільйони доларів. Тоді ж у двох офісах «Укргазбанку» прокуратура проводила обшуки.

      Василь Михайлович був одним з трьох ініціаторів скандального законопроекту про призначення членів наглядових рад «Ощадбанку» та «Укрексімбанку», внаслідок чого керівника «Ощадбанку», президентського ставленика Олександра Морозова, було звільнено з посади — попри те, що банк при ньому став працювати значно ефективніше. Сам Морозов назвав це рейдерським захопленням банку. Заступник голови Комітету Верховної Ради з питань фінансів та банківської діяльності Сергій Терьохін заявив, що без Морозова установі «світить» черговий дерибан.

  • Навiщо Києву вулиця Табiрна,

    ...Я вийшов iз вулицi Пилипа Орлика, повернув на Михайла Грушевського, пересiк Богдана Хмельницького, спустився на Петра Сагайдачного... Сьогоднi в це важко повiрити, але чверть вiку тому про такi назви годi було й думати. Справдi, в перший рiк Незалежностi столиця України ввiйшла з вулицями Ленiна, Свердлова, Дзержинського, Жданова, Кiрова, Куйбишева, Орджонiкiдзе, Менжинського, Володарського, Косiора, Постишева, Мануїльського, площами Жовтневої революцiї, Ленiнського комсомолу, Брежнєва тощо. Та що там вулицi та площi, найпрестижнiшi центральнi райони столицi iменувалися Ленiнський, Радянський, Жовтневий, Московський, Ленiнградський, а в цих районах найошатнiшi вулицi носили iмена класикiв марксизму-ленiнiзму, росiйських революцiонерiв, агентiв ленiнської «Іскри» та мало не всiх членiв ленiнсько-сталiнського ЦК. >>

  • Розшукується дизайнер

    Будь-яку потрібну та корисну справу можна зіпсувати. Власне, для цього достатньо грати не за встановленими правилами, а за тими, що відповідають кон’юнктурі сьогоднішнього дня. Киянам обіцяли відкритий конкурс, на якому обиратимуть головного архітектора міста. >>

  • Митарства українського трамвая

    Кілька місяців тому на розширеному засіданні Ради директорів підприємств, установ та організацій міста Києва було підписано угоду про об’єднання зусиль київської міської влади та бізнесу щодо розвитку внутрішнього ринку задля сталого економічного розвитку міста. Свої підписи під документом поставили міський голова Києва Віталій Кличко, президент Українського союзу промисловців і підприємців Анатолій Кінах та голова Ради директорів підприємств, установ та організацій Києва Олександр Осадчий. >>

  • Чи повернуть киянам Довженків кінотеатр?

    Із плином часу залишається все менше тих, хто пам’ятає про кінотеатр імені Олександра Довженка, який колись розташовувався на проспекті Перемоги, 24а. Цю не надто ошатну споруду було знесено кілька років тому, і на її місці має з’явитися сучасний кінокомплекс. >>

  • Київ без крил

    У митрополичих палатах у «Софії Київській» того дня збирали підписи під зверненням до Кличка і Порошенка передати під музей авіації будинок сім’ї Сікорських на Ярославовому Валу, 15-б і перейменувати аеропорт «Київ» (Жуляни) на честь Сікорського. Підписатись під одним зі звернень не виходило. Активісти обидві вимоги оформили в одному листі. >>

  • Де сидять художники?

    Київ усе більше переймає європейські традиції, наповнюючи вулиці креативними елементами вуличного дизайну — від паркових скульптур на Пейзажній алеї та лавочок у вигляді чашок на Прорізній до розмаїтих нетривіальних «пам’ятників» — Їжачку в тумані, закоханим ліхтарям, табуреткам. >>