Зброя в руках психопата

19.04.2007
Зброя в руках психопата

Поминальна панахида в студмiстечку. (Фото РЕЙТЕР.)

      Президент США Джордж Буш позавчора відвідав студентське містечко Політехнічного інституту «Вірджинія Тек» у Блексберні, де цього понеділка навіжений студент розстріляв 32 людей і застрелився сам. 14 поранених надалі залишаються в шпиталях, але лікарі запевняють, що їхній стан є стабільним.

 

      Президент висловив співчуття всім, кого зачепила ця трагедія. Під час шестихвилинної промови у спортзалі інституту Джорж Буш сказав: «Це день жалоби для спільноти політехніки «Вірджинія Тек» і одночасно день смутку для всього американського народу».

      Учора було остаточно встановлено, що особою, яка здійснила масове вбивство, був 23-річний студент цього навчального закладу Чо Чун Хой. Він мешкав в університетському гуртожитку й навчався на факультеті англійської мови. Чо Чун Хої прибув до США разом із батьками, коли йому було ще 8 років з Південної Кореї і до цього часу зберіг корейське громадянство. Юнак ретельно готувався до злочину, оскільки ще п'ять тижнів тому придбав у магазині зброї 9-міліметровий автоматичний пістолет марки «Глок», за допомогою якого (та ще одного пістолета 22-міліметрового калібру) розстрілював студентів.

      Цього тижня відмінено всі заняття у вузі, який пережив таку страшну трагедію. Поліція провадить ретельне слідство, зокрема здійснює допити 55 своїх колег, які відповідають за охорону території студмістечка.

      Мотиви масового розстрілу ще не встановлені, але існують чіткі свідчення, що йдеться про психічно неврівноважену людину. Американські ЗМІ повідомляють, що в гуртожитку, де мешкав Чо, знайдено записку, в якій студенту рекомендують звернутися по психіатричну допомогу, оскільки його роботи в рамках університетського курсу викликали «тривожні» настрої. Викладачі Чо Чун Хоя звертали увагу керівництва вузу на неадекватну поведінку корейця, постійну депресію. Вчора з'ясувалося, що молодий кореєць вів у  інтернеті за адресою http://newsbloggers.aol.com/ 2007/04/17/cho-seung-huis-plays/» власний блог (щоденник), в якому друкував свої п'єси збоченого та садистського змісту. Однокурсники свідчать, що Чо був дуже замкненим, навіть не відповідав на привітання.

      З 25 тисяч студентів «політеху» в Вірджинії 15 відсотків становлять вихідці з Південної Кореї. Студенти-корейці, їхні родини, вся корейська діаспора США мають підстави боятися, що на них буде покладено колективну відповідальність за дії цього убивці. Але перший і головний висновок такий: Америка безсильна вдіяти будь-що проти внутрішнього терору. В університеті, який став ареною кривавої бійні, як і в інших вузах США, регулярно проводяться навчання, як поводитися у випадках зовнішньої атаки. Але чи стали вони в нагоді у цьому конкретному випадку? Водночас більшість американських та світових ЗМІ сходяться на тому, що головним винуватцем трагедії є американська система вільного продажу зброї, яка в штаті Вірджинія є особливо ліберальною.

      Американці ментально не готові розпрощатися зі зброєю і таким чином зробити своє життя безпечнішим. У штаті Вірджинія вогнепальну зброю дозволено носити навіть підліткам. Вражає перша реакція учасників і свідків трагедії і зроблені ними висновки, про які повідомляють по гарячих слідах американські ЗМІ. Асистентка цього вузу Дана Томпсон заявила репортерам, що не можна відбирати в американців право носити зброю: «Навіщо карати 99,9 відсотка населення, якщо одна особа виявиться божевільною». Її чоловік йде ще далі і пропонує відмінити заборону на носіння вогнепальної зброї на території студмістечка. Аргументація: «Якби студенти мали з собою в аудиторіях пістолети, то вони застрелили б нападника».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>