Можливо, когось будуть бити...

19.04.2007

      У сірій-пресірій кімнаті чоловік у сірiй краватцi понуро дивився на власників сірих піджаків — і розповідав, що все в житті погано. Слухали його, як і належить у такій ситуації, мовчки, з розумінням та дуже скорботно. Словом, учорашнє засідання Кабінету Міністрів відрізнялося від попередніх тільки явною передгрозовою атмосферою та неймовірно заплутаними словесними викрутасами Віктора Януковича.

 

Спічрайтери, прочитайте новини!

      Схоже, що автори вступного слова Прем'єра Януковича позбавлені свого конституційного права стежити за останніми політичними подіями у державі. Або їм нахабно затримують заробітну плату, і тому ці хлопці прагнуть виставити шефа то яскраво вираженим циніком, то прибульцем із сузір'я «Донетавра», який про ситуацію на грішній планеті Земля знає лише в загальних рисах. Бо як інакше назвати висловлення Януковича «пішов тиск на Конституційний Суд із боку правоохоронних органів», якщо недавно сам Віктор Федорович перед численними телекамерами закликав голову суду піти у відставку? А не останній чиновник у Кабміні, колишній адвокат Олена Лукаш, в деталях розповідала журналістам, що коїться в нарадчій кімнаті, таємниця якої є недоторканною?

      «Неприпустимий будь-який силовий розвиток подій, — не піднімаючи голови, у могильній тиші продовжував Прем'єр. — Не можна такі питання вирішувати через правоохоронні органи чи через вулицю і майдани (!)». Таким чином лідер Партії регіонів фактично відхрестився від тисяч молодих хлопців та дівчат у синіх накидках, які за помірну плату вже третій тиждень дружньо скандують під його вікнами: «Нас больше, нас мілліони!».

      Після фрази «ні МВС, ні Служба безпеки, ні Генеральна прокуратура не повинні займатися політикою», чомусь згадалися слова міліцейського міністра Василя Цушка, який на своїй «стоденній» прес-конференції з неймовірною щирістю твердив, що МВС і політика — це щось на кшталт Леніна і партії.

      Учора Віктор Янукович ще раз запропонував Президентові своєрідну «мирну угоду», причому Віктор Ющенко мусить погодитися блискавично: «Можна знайти компромісні рішення до вирішення цього питання у Конституційному Суді. І дуже добре, що суд почав працювати». А якщо діалогу не вийде, то Янукович спрогнозував свій варіант можливого розвитку подій: «Радикали залишаться на вулицях, а... нормальні люди будуть працювати і займатися своїми (!) життєвими питаннями». Можливість вирішувати не державні, а власні життєві питання викликала навіть якесь сонне пожвавлення серед міністрів, схоже, як у сильну спеку футбольні фани намагаються пустити по стадіону «хвилю».

      Деякі міністри отримали персональні завдання. Серед них — перший віце-прем'єр Микола Азаров, якому наказали цілодобово стежити за бюджетним процесом — на випадок, якщо раптом якийсь нічний бухгалтер перерахує кілька копійок, а уряд про це не знатиме. Іншого галузевого керівника, наймолодшого міністра у цьому Кабміні, Анатолія Кінаха просто попросили чітко виконувати свої обов'язки. Почувши своє прізвище, солдат коаліції Кінах кивнув аж три рази і почав гарячково нотувати щось у своєму записнику.

Від кийка мандатом не захистишся

      Але головними «іменинниками» вчорашнього заходу стали керівники силових структур. Прем'єр був дуже невдоволеним, що Генеральна прокуратура тільки повторює його слова, а не забезпечує доступ конституційних суддів до своїх робочих місць.

      Найцікавішим був заклик Прем'єра до правоохоронців начхати на закон і почати «щемити» опозиційних нардепів: «Народні депутати чи не народні депутати, усі мають бути рівними...». Цікаво, що слова Януковича пролунали через годину після того, коли, за твердженням народних обранців, біля входу до приміщення Конституційного Суду тілесних ушкоджень від міліцейських кийків зазнали депутати Жванія, Ляшко, Карпук, Шкутяк.

      Але Прем'єр кілька разів натякнув, що від декого зi своїх ставлеників він чекає більшого. А в.о. керівника СБУ пана Наливайченка він щиро бажає бачити у дуже поганому настрої та з величезним переліком посадових проблем. Якщо той, звичайно, не припинить розслідувати корупцію судді-доповідача Конституційного Суду. «Вони повинні займатися своїми справами», — Віктор Федорович натякнув, що серйозний посадовець може знайти для себе цікавіше заняття, ніж відкривати кримінальні справи проти небайдужих йому людей.

      Як найсерйозніший оргвисновок — Прем'єр пообіцяв провести екстрене засідання із силовиками. Готує його віце-прем'єр Володимир Радченко.

      ...Передбачаєтьcя, що керівник Кабміну поставить перед свої ясні очі трійцю у складі Медведька, Наливайченка та Цушка наступного тижня. На четвер їх — щоправда, у скороченому складі, без президентського ставленика Наливайченка — запросили у будівлю під куполом, де неприємні питання готується ставити спікер Олександр Мороз. Очевидно, що ці кілька днів силовикам дали для екзистенційних роздумів про сутність буття та на пошук свого «Я» у заплутаній системі політичних рішень.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>