Духовні харчі для малечі

22.08.2006

      «Духовний початок: надії та мрії» — саме таку назву обрали організатори Всеукраїнського конкурсу творчості дітей-сиріт, який розпочинається 1 вересня 2006 року. До участі у ньому запрошуються всі діти від 3 до 17 років, які мають статус сироти (тобто виховуються у дитбудинках чи інтернатах, у дитячих будинках сімейного типу чи перебувають під опікою). Конкурс буде проведено  у двох номінаціях — на кращий витвір образотворчого мистецтва на біблійну тематику й на кращий літературний твір. Конкурс проводиться за підтримки Міністерства у справах сім'ї, молоді та спорту, Міністерства культури і туризму, Української православної церкви, групи компаній «Фокстрот» та «Мережі громадської дії в Україні». Відтак і призи суттєві: перші вiсiм переможців отримують банківські рахунки, малюнки юних художників будуть представлені в одному з виставкових залів на території Києво-Печерської лаври, найоригінальніші літературні твори друкуватимуться у дитячому журналі «Вулик», а також усі без винятку учасники отримують цінні подарунки і поради від відомих майстрів пера та пензля. Збір робіт проходитиме з 15 по 31 жовтня, і вже 1 грудня журі оголосить переможців.

      Конкурс творчості дітей, позбавлених батьківської опіки, проходить у рамках проекту «Велике серце маленького життя», ідейним натхненником якого став український письменник Олександр Жовна. Ще одним кроком цієї масштабної акції є зйомки фільму для дітей. Кілька років тому Олександр Жовна написав оповідання «Маленьке життя» — про хлопчика, що рятує тяжко хвору дівчинку під час страшного голодомору 1933 року. Пан Олександр зізнався: «Якось у поганому настрої я дивився на іконку святого великомученика Пантелеймона, і мені здалося, що вона намальована трохи непрофесійно, ніби рукою дитини. Тоді з'явився мій маленький іконописець Пилипко з його добрим і щирим серцем». Після того як оповідання «Маленьке життя» перемогло в конкурсі «Коронація слова» у номінації «Сценарій», письменник вирішив зробити свою першу режисерську роботу й екранізувати історію про жертовну любов та справжню віру  дитини. У березні 2006 року зйомки розпочалися. На головну роль Пилипка обрали другокласника новомиргородської школи, в якій колись навчався сам письменник, Кирила Сосницького. За сценарієм, у маленького Пилипка від голоду помирає мати, його забирають до монастиря, і там він дізнається про маленьку дівчинку, зцілити яку може тільки святий Пантелеймон. Хлопчик малює іконку і щодня молиться під вікном хворої, незважаючи на люті морози. Нарешті дівчинка одужує, але її маленький заступник помирає від запалення легенів.

      Нині вже знято третину фільму, однак традиційна проблема — у фінансуванні. Поки що левову частку витрат на себе взяли українські бізнесмени, справа тепер — за Міністерством культури. Від нього залежатиме доля фільму.

      Олександр Жовна переконаний, що його фільм потрібен сучасній молоді, адже останнім часом на екрані дуже мало щирості, добра та справжньої любові, тому він мусить вийти у прокат і, дай Боже, наступного року благодійні презентації «Маленького життя» відбудуться у кожному регіоні України.

      За словами заступника міністра у справах сім'ї, молоді та спорту Тетяни Кондратюк, із нового року система фінансування вітчизняних сиротинців зміниться кардинально: держава щомісяця виділятиме два прожиткові мінімуми на утримання одного сироти.