Мавпа, Лев і пам'ятник

22.08.2006
Мавпа, Лев і пам'ятник

Донецьке дербi вперше вiдповiдало своїй назвi. (Фото УНІАН.)

      Веселими видалися матчі четвертого туру національного чемпіонату. Щоправда, цікавої гри власне у футбол було не так багато, але ж скільки емоцій, пристрастей і образів! Чим не театр? На жаль, основні актори в ньому не футболісти, а тренери та арбітри.

      Із числа останніх слід відзначити дебют на «сцені» української першості іноземця. Флоріан Майєр окрасив репертуар нашого суддівства колоритом суто німецького педантизму. Через що встановлено рекорд у такому засобі акторського мистецтва, як уміння тримати паузу. Арбітр донецького дербі настільки детально фіксував у своїх записах кожне з восьми попереджень, що темп і без того не надто виразної гри було збито остаточно. Враховуючи, що «Металург» мав одне завдання в поєдинку — вперше в історії не програти «Шахтарю», ініціатива «метадонів» із запрошенням іноземного рефері цілком себе виправдала. Іспанський тренер номінальних господарів Анхель Алонсо напередодні казав, що ще не бачив у жодному дербі Європи, щоб одна з команд завжди вигравала. І саме він перервав цю «неєвропейську» традицію донеччан. Відтак радів після матчу разом з усіма своїми підопічними.

      До речі, купа журналістів і геть усі телеканали у своїх футбольних випусках неділі нагадали екс-тренерові «Динамо» Йожефу Сабо, що він обіцяв поставити пам'ятник донецькому «Металургу», коли той не програє землякам-гірникам. Якщо один із керівників київського клубу дотримається свого слова, то кращого образу, ніж гер Майєр із карткою в руці, для увіковічнення такої історичної події не знайти. Щоправда, сторона «Шахтаря» виявилася незадоволена якістю суддівства «варяга». Скажімо, Мірча Луческу висловив припущення, що арбітра запросили не з Німеччини, а з Фарерських островів. І справа не лише у перших втрачених очках — у цьому матчі, схоже, серйозно травмувався Матузалем. Загалом же таке нетипове протистояння двох донецьких команд стало непоганою підготовкою для «Шахтаря» перед зустріччю з атлетичною і жорсткою «Легією».

      У Луганську ж гарно перевірили готовність київського «Динамо». «Зоря» не просто билася за перспективну премію, а й демонструвала досить високу ігрову грамотність. Ще не відомо, чи вдалося б віце-чемпіонам виграти у дебютанта «вишки», якби на швидкий гол господарів у ворота Рибки не відповів влучним ударом захисник «Зорі», котрий підправив м'яч у власну «рамку» після штрафного у виконанні Корреа (гол чомусь записали на рахунок іншого бразильця, Рінкона). А вольову перемогу гостям приніс також удар зі «стандарту» ще одного «чарівника м'яча» — Родріго. В обох епізодах невдало діяв голкіпер «Зорі» Козаченко. Після вимученої перемоги, здобутої при температурі 35 градусів, динамівці вперше в сезоні стали одноосібними лідерами, але також мають додаткові клопоти перед вояжем до Туреччини — травми зазнав Рінкон.

      На третій сходинці несподівано для багатьох тримається «Арсенал». «Каноніри» здобули першу перемогу на власному полі, обігравши цього разу нашого представника в єврокубках — запорізький «Металург». Утім гра столичної команди, яка, за словами тренера Олександра Заварова, зарплатню отримує, а премії — ні, не була вельми привабливою для нечисленних глядачів. Водночас дії запоріжців — ще більш беззубі. Блискучий удар здалеку грузина Джаби Канкави, який приніс господарям три очки, став фактично єдиною окрасою матчу.

      На більш важливу перемогу «Арсенал» очікує «за лаштунками». За даними електронних ЗМІ, доля клубу, виставленого Київською міською держадміністрацією на продаж, перебуває у руках бізнесмена Лева Парцхаладзе. Відомий підприємець, власник будівельної компанії «21 століття», мережі ресторанів «Швидко» тощо звернувся до однієї з консалтингових компаній із проханням вивести можливу вартість 80 відсотків акцій клубу і стратегію подальшого розвитку. Поки триватимуть розрахунки, «Арсеналу» залишається й надалі доводити свою «привабливість» черговими здобутками на футбольному полі.

      До «хітів» туру можна віднести також наставника єдиної команди вищої ліги, яка ще не здобула на старті чемпіонату жодного очка. Алчевська «Сталь» справді поки демонструє непривабливу гру, що не заважає її голландському тренеру Тому Каанену розповідати «іншим» українцям про те, де в них недоліки. Після поразки в Полтаві іноземний фахівець (котрий, якщо пригадуєте, деякий час очолював донецький «Металург») ополчився на арбітра Зубарєва: «Така суддівська система вбиває ваш футбол і відкидає його на 50 років назад. Можливо, арбітри думають, що я дурний. Але в простих ситуаціях, коли суддя фіксував порушення правил, моя мама розібралася б краще. Перед першим голом — подивіться повтор — був фол, але рефері, як маленька мавпа, закрив на це очі. За десять хвилин, коли гравець «Ворскли» забив м'яч після свистка, будь-який суддя показав би жовту картку, але маленька мавпочка знову закрила очі». Така ось тренерська «етика».

      Після нульової нічиєї у Сімферополі «Дніпро» залишається четвертою командою, яка в чотирьох турах ще не програвала. Наставник «Таврії» Михайло Фоменко був вкрай розчарований діями своїх футболістів, які не змогли скористатися форою в одного гравця, адже на 51-й хвилині у гостей за другу жовту картку вилучили провідного захисника Андрія Русола.

      Напружений матч «Чорноморця» і «Кривбасу» завершився також унічию, але більше запам'ятався не грою, а бійками на полі та черговими закидами на адресу одеситів, мовляв, арбітри сприяють їм призначеннями 11-метрових у чужі ворота. Зрештою, Альтман і Косевич пообіцяли розібратися зі своїми підопічними щодо застосування ними прийомів «кун-фу»...

 

ТАБЛО

Результати матчів 4-го туру:

«Зоря» — «Динамо» — 1:2

      20 000 глядачів

      Голи: Кирилов, 4 — Рінкон, 8; Родріго, 71

«Металург» (Д) — «Шахтар» — 0:0

      22 000 глядачів

«Таврія» — Дніпро» — 0:0

      9 000 глядачів

      Вилучення: Русол, 51 («Д»)

«Кривбас» — «Чорноморець» — 2:2

      6 000 глядачів

      Голи: Бурдулі, 22; Гігіадзе, 76 (пен.) — Кирлик, 42 (пен.); Полтавець, 45+1

«Арсенал» — «Металург» (З) — 1:0

      2 000 глядачів

      Гол: Канкава, 51

«Ворскла» — «Сталь» — 1:0

      4 800 глядачів

      Гол: Лікіою, 7

      Вилучення: Русол, 51 («Д»)

«Металіст» — «Карпати» — 1:1

      10 500 глядачів

      Голи: Діденко, 66 — Распопов, 7

«Іллічівець» — «Харків» — 2:1

      9 500 глядачів

      Голи: Єсін, 51; Левіга, 76 — Гладкий, 4

 

Турнірна таблиця:

1. «Динамо» 4     4     0     0     14-3  12

2. «Шахтар» 4     3     1     0     12-0  10

3. «Арсенал»      4     3     1     0     6-2   10

4. «Дніпро» 4     2     2     0     4-1   8

5. «Іллічівець»   4     2     1     1     5-3   7

6. «Металіст»     4     2     1     1     4-6   7

7. «Таврія» 4     1     2     1     2-3   5

8. «Металург» (Д) 4     1     2     1     2-3   5

9. «Карпати»      4     1     2     1     2-4   5

10. «Ворскла»     4     1     1     2     1-2   4

11. «Кривбас»     4     1     1     2     6-10  4

12. «Чорноморець» 4     0     3     1     5-8   3

13. «Харків»      4     0     2     2     3-6   2

14. «Металург» (З)      4     0     2     2     1-7   2

15. «Зоря»  4     0     1     3     3-7   1

16. «Сталь» 4     0     0     4     1-6   0

 

      Бомбардири: Елано («Шахтар») — 4, Маріка («Шахтар»), Рінкон, Корреа (обидва — «Динамо») — 3.