Приз «УМ» «За честь прапора України» — київському «Динамо»

11.08.2006
Приз «УМ» «За честь прапора України» — київському «Динамо»

Такі динамівські трудяги, як Олег Гусєв, — основа збірної України. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

      Минулого року «Україна молода» відродила традицію відзначати клуб, який підготував найбільше гравців для національної збірної. Тоді приз «За честь прапора України» здобув дніпропетровський «Дніпро», який у сезоні-2004/05 делегував під синьо-жовтий прапор одинадцять (!) гравців, і дев'ять із них виходили на поле. Наша газета висловила сподівання, що конкуренція в боротьбі за «патріотичний» трофей зростатиме, і це підтвердилося вже в наступному сезоні. Можемо сказати навіть більше: успішний, на думку багатьох, виступ збірної України на чемпіонаті світу в Німеччині став можливим, зокрема, й через те, що у провідних українських клубах почали більше довіряти вітчизняним гравцям.

      Нагадаємо, що, за нашими правилами, бали до номінації заробляють гравці, які потрапляють до заявки на конкретний матч збірної. Адже це відповідає суті футболу — командній грі, в якій тренер має бути впевненим у наявності рівноцінної заміни.

      Уже на початку сезону-2005/06 стало зрозуміло, що фаворитом у перегонах за приз «України молодої» цього разу буде «Динамо», куди перейшов дніпровець Руслан Ротань і повернулися перевірені ветерани — Сергій Ребров та Владислав Ващук. Крім того, впевненіше почав виглядати «новий українець» Артем Мілевський. Представництво киян було б ще відчутнішим, якби гравці молодіжної збірної Яценко та Максимов, котрі дебютували у національній команді, не перебували в оренді у ФК «Харків».

      Спостерігалося й розширення кола «збірників», а викликане воно було тим фактом, що наша національна команда достроково забезпечила собі вихід на ЧС-2006 й мала можливість для перевірки резерву.

      Отже, лауреатом призу газети «Україна молода» «За честь прапора України» у сезоні2005/06 стало київське «Динамо». У період від серпневої зустрічі зі збірною Ізраїлю до останнього поєдинку з італійцями на «мундіалі» столичний клуб делегував у головну команду країни 8 гравців: Несмачний — 13 матчів, Ротань — 12, Шовковський — 11, Гусєв — 10, Ващук — 9, Ребров — 7, Федоров та Мілевський — по 3.

      Ще дві команди відзначилися у збірній шістьма своїми вихованцями, але дніпропетровці провели значно більше матчів у «синьо-жовтих» футболках, тому друге місце дісталося їм.

       «Дніпро»: Русол — 12, Шелаєв — 11, Єзерський і Назаренко — по 7, Радченко — 3.

      «Шахтар» у команді Олега Блохіна представляли: Тимощук — 13, Воробей — 8, Белік — 7, Шуст — 2, Свідерський і Шевчук — по 1.

      Ризикнемо передбачити, що в новому сезоні найголовніша заочна боротьба за наш приз розгорнеться між «Динамо» та «Шахтарем». З-поміж киян на найближчий матч збірної України з азербайджанцями, крім знайомих облич, запрошено Тараса Михалика, а з донеччан — Кучера і Ткаченка.

      Приз «За честь прапора України» буде вручено головному тренерові «Динамо» перед одним із наступних домашніх матчів киян у чемпіонаті України.

Відділ спорту «УМ».