Український ТОП-100: багатші стали відкритішими

06.07.2006

      Провідні позиції за обсягами чистого доходу та прибутку в рейтингу топ-100 за минулий рік звично займають підприємства металургійної, нафтогазової галузей та зв'язку. Цей рейтинг традиційно опублікували видавництво «Економіка» та «Инвестгазета» у рамках проекту, якому виповнилося десять років. За словами видавця Ігоря Ляшенка, дослідження показали, що в минулому році в українській економіці відчутних структурних і якісних змін не відбулося, але економіка стала відкритішою. Як і раніше, домінують промислові гіганти. Провідні бізнес-групи завершили створення замкнутих виробничих циклів у сировинних галузях і диверсифікують свої активи в інших секторах економіки. Тобто в таких бізнес-групах акцентують увагу на структурних перетвореннях, що стало особливо помітно в цьому році: з'являються компанії з управління активами, виділяються непрофільні активи. Це пояснюється як необхідністю залучення фінансів на міжнародних ринках, так і активізацією процесів злиття та поглинань. А зарубіжні інвестори хочуть бачити центри, де генеруються доходи.

      Уперше у виданні ТОП-100 аналізують ефективність системи корпоративного управління в нашій країні та готовність компаній розміщати свої цінні папери на міжнародних ринках капіталу. До речі, з виходом на світові ринки чи поза цією процедурою український ринок злиття та поглинань працював на повну котушку: було здійснено 85 угод (без врахування приватизаційного продажу) вартістю 2 мільярди 300 мільйонів доларів, що становило 3 відсотки від такого ринку Центральної і Східної Європи. А в цілому на цьому ринку, саме на території країн колишньої соціалістичної співдружності, за даними міжнародної аудиторської компанії PricewaterhouseCoopers, загальна вартість угод злиття і поглинань становила 91 мільярд 200 мільйонів доларів, що вдвічі більше, ніж у 2004 році.

      За обсягом чистого доходу в минулому році провідні місця посіли: НАК «Нафтогаз України» (36 млрд. 853 млн. грн.), Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча (14 млрд. 329 млн. грн.), «Азовсталь» (12 млрд. 387 млн. грн.), «Мітал Стіл Кривий Ріг» (11 млрд. 49 млн. грн.), корпорація «Індустріальний союз Донбасу» (10 млрд. 528 млн. грн.). За обсягами експорту в лідерах: Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча (11 млрд. 619 млн. грн.), «Мітал Стіл Кривий Ріг» (8 млрд. 51 млн. грн.), «Азовсталь» (6 млрд. 553 млн. грн.), «Запоріжсталь» (4 млрд. 878 млн. грн.), корпорація «Інтерпайп» (3 млрд. 346 млн. грн.). Найбільші за ринковою капіталізацією станом на 1 червня цього року такі підприємства, як: «Укртелеком» (19 млрд. 7 млн. грн.), «Укрнафта» (18 млрд. 166 млн. грн.), «Мітал Стіл Кривий Ріг» (14 млрд. 87 млн. грн.), Північний ГЗК (11 млрд. 306 млн. грн.) та банк «Аваль» (9 млрд. 300 млн. грн.).

Ганна МЕДВЕДЄВА.