ХРОНІКА

06.07.2006
Футбол

      ФІФА призупинила членство Греції в усіх футбольних організаціях через втручання держави у справи національної федерації. Каменем спотикання є закон про спорт, який ставить у залежність функціонування футбольних ліг від влади. Це означає, що ані збірні, ані клубні грецькі команди не зможуть виступати в будь-яких змаганнях під егідою Міжнародної федерації футболу та УЄФА.

      Дочекавшись, поки вдарив грім, грецька влада нарешті вирішила прийняти поправки до закону, які забезпечать незалежність грецької футбольної федерації. Очікується, що зміни вступлять у силу вже наступного тижня.

* * *

      Прокурор італійського спортивного трибуналу Стефано Палацці вимагає виключити з серії А чотири футбольні клуби. Йдеться про «Ювентус», «Лаціо», «Мілан» і «Фіорентіну», яких, нагадаємо, визнали винними в організації договірних матчів. Обвинувач вважає, що «Юве» треба перевести до третього дивізіону, серії С1, а інші команди — до другого, серії В. Крім цього, на думку прокурора, слід позбавити «Ювентус» звань чемпіона країни за два останні сезони. Заключне рішення щодо цього питання римський трибунал має винести 9 липня.

      Через такі негаразди вже залишив пост головного тренера туринської команди Фабіо Капелло. Але без роботи він залишатиметься недовго, оскільки новообраний президент мадридського «Реалу» Рамон Кальдерон заявив, що планує підписати контракт з італійцем. А тим часом пост керманича «Ювентуса» готовий зайняти колишній гравець команди француз Дідьє Дешам.

Велоспорт

      Третій етап супербагатоденки «Тур де Франс» пройшов переважно дорогами Голландії й Бельгії. Першим дистанцію 216 км подолав німець Матіас Кесслер з команди «Т-Мобайл». На п'ять секунд відстав його партнер по «стайні» австралієць Роджерс, а третім на п'єдестал зійшов італієць Беннаті. За 60 км до фінішу зіштовхнулися і, впавши, серйозно травмувалися американець Родрігес та голландець Деккер. Українці Ярослав Попович («Діскавері ченнел») і Сергій Гончар («Т-Мобайл») фінішували в загальній групі на 36-й і 47-й позиціях. Андрій Гривко («Мілрам») був 56-м із відставанням від лідера на 17 секунд.

      У генеральній класифікації на перше місце вийшов бельгієць Том Боонен із команди «Квік степ», хоча його перевага над найближчими переслідувачами суто умовна. Роджерс відстає на секунду, американець Хінкепі з «Діскавері ченнел» — на п'ять, норвежець Хусховд з «Креді Агріколь» — на сім, італієць Саволделлі також із «Діскавері ченнел» — на 15. Наші співвітчизники покращили свої позиції: Гончар піднявся на дев'яте місце (відставання від лідера — 17 сек.), Попович — на 21-е (+0.27), Гривко — на 76-е (+1.00).

Теніс

      У вівторок на трав'яних кортах Уїмблдона відбулися чвертьфінали у змаганнях жінок. Серйозної боротьби в жодному матчі не вийшло, лише в одному довелося грати третій сет. Результати: Шарапова (Росія, 4) — Дементьєва (Росія, 7) — 6:1, 6:4; Моресмо (Франція, 1) — Мискіна (Росія, 9) — 6:1, 3:6, 6:3; Клійстерс (Бельгія, 2) — Лі (Китай, 27) — 6:4, 7:5; Енен-Арден (Бельгія, 3) — Бремон (Франція) — 6:4, 6:4.

      Сьогодні у півфіналах відбудеться бельгійське дербі Клійстерс з Енен-Арден, а Моресмо зіграє з Шараповою.