Поділена Італія

12.04.2006
Поділена Італія

Роман Продi вже наливає за перемогу. (Фото РЕЙТЕР.)

      За попередніми офіційними результатами, які подало вчора вранці міністерство внутрішніх справ Італії (в країні не існує ЦВК, а проведення виборів та підрахунок голосів покладається на МВС), перемогу на парламентських виборах здобула опозиційна лівоцентристська коаліція «Союз» на чолі з Романо Проді. «Союз» набрав 49,8 відсотка виборців і незначно випередив правлячу правоцентристську коаліцію Сильвіо Берлусконі «Дім свободи», за яку проголосували 49,7 відсотка виборців.

      Такі результати голосування дають «Союзу» 340 із 630 депутатських мандатів у нижній палаті парламенту. Річ у тім, що розподіл парламентських місць не є пропорційним: переможець виборів може мати перевагу над суперником лише в один голос, але при цьому автоматично отримує 55 відсотків парламентських місць. Таку та ще чимало інших «цікавих» поправок до виборчого законодавства прийняли «під себе» впродовж останнього року депутати парламентської більшості, які були впевнені у перемозі політичної сили Берлусконі. Активність виборців була дуже високою — 84 відсотки.

      Окрім переходу на суто пропорційну систему, вони також проголосували за систему бонусів у вигляді додаткових місць у верхній палаті парламенту — Сенаті — тій політичній силі, яка переможе у «більш важливих» промислових провінціях центру та півночі Італії, оскільки в цих провінціях Берлусконі мав більшу підтримку, а ліві — на півдні країни. Останнє частково спрацювало, однак і в Сенаті «Союз» із 158 мандатами має перевагу над «Домом свободи» Берлусконі, за яким 156 місць. Щоправда, вчора залишався невідомим власник ще одного сенатського мандата по закордонному округу, але він уже не може змінити перевагу «Союзу». Цей момент є важливим, оскільки правлячу коаліцію може створити сила, яка має більшість і в нижній палаті, і в Сенаті.

      «Ми перемогли на виборах і тепер повинні розпочати реалізацію своєї програми та об'єднувати країну», — так прокоментував результати виборів Романо Проді.

      Один із провідних політиків партії Берлусконі «Вперед, Італіє!» пообіцяв, що правоцентристи висунуть вимогу перерахунку голосів, оскільки блок Проді переміг із перевагою лише в 25 тисяч голосів. Проте перерахунок є малоймовірним. Тепер Берлусконі повинен виконати виборчу обіцянку — в разі програшу сісти на свою яхту та попливти на Таїті.

      Учорашня італійська преса констатує, що вибори поділили Італію навпіл, тому першим завданням Романо Проді є консолідація країни. А потім на перший план висувається економіка, яка за Берлусконі переживала не кращі часи. 66-річний Проді, який є економістом за освітою і в Італії має прізвисько «Професор», повертається в крісло прем'єр-міністра після восьмирічної перерви. Він не має харизми Берлусконі, але йому не позичати управлінського досвіду, якого він встиг набути і в себе в країні, і впродовж п'яти років перебування на посаді голови Єврокомісії (уряду ЄС) у Брюсселі.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>