Фінплан — «у студію»!

12.04.2006
Фінплан — «у студію»!

Плавуча бурова платформа «Таврида». Найближчими роками найперспективнішим напрямом діяльності стане видобуток вуглеводнів на шельфі Чорного моря. (Фото Укрінформ.)

      Президент України вирiшив переконатися у фінансовому благополуччі НАК «Нафтогаз України». Утім виглядало це так: у середині лютого глава держави доручив урядові негайно розглянути фінансовий план компанії на 2006 рік, про що в інтерв'ю одній із газет повідомив міністр економіки Арсеній Яценюк. Проте швидко розглянути це питання не вдалося. Лише на 8 квітня Кабмін запланував нараду, щоб заслухати звіт робочої групи з представників міністерств економіки і фінансів. Саме цій групі доручили, як зауважив пан Яценюк, здійснити надзвичайно ретельний аналіз фінансового стану НАКу.

 

Бюджет під обстріл векселів?

      А загострила цю увагу досить неприємна для цієї компанії подія. Напередодні парламентських виборів конфіденційна інформація — лист керівника СБУ до Президента, протокол засідання правління компанії — стала доступною для мас-медіа. Згідно з повідомленням прес-служби НАКу, така інформація стала підставою для тенденційних публікацій, і тому компанія ініціюватиме розслідування з цього приводу. «Твердження про нібито банкрутство НАК «Нафтогаз України» є неправдивим», — резюмували в тодішньому відомчому прес-релізі.

      Компанiя пояснила у заяві, що всі кредити, які вона отримала у банків-нерезидентів, є незабезпеченими — «бланковими». Ідеться про позики декількох провідних світових банків — таких, як «Дойче Банк», «Стандард Банк», «Депфа банк». «Апріорі неможливо уявити ситуацію, коли кредити на сотні мільйонів доларів надають компаніям, що мають фінансові проблеми, тим більше — перебувають на межі банкрутства, — ображено пояснив газовий монополіст. — Усі кредити НАК «Нафтогаз України» в рамках чинної процедури проходять погодження у Фонді держмайна України. Це є додатковою гарантією того, що кредитна політика не нестиме загрози державним майновим інтересам».

      Проте фінансові проблеми компанія все-таки має. Це підтвердив міністр палива та енергетики Іван Плачков, який розкрив представникам ЗМІ найближчі плани. За його словами, 8 квітня на нараді планували обговорити можливість розрахунків «Нафтогазу України» з податку на додану вартість (ПДВ), але не грошовими коштами, а векселями. Пан Плачков зауважив, що відповідний проект розпорядження передбачалося розглянути на урядовому комітеті з розвитку реального сектору економіки 10 квітня, аби винести його на обговорення урядовців під час засідання 12 квітня. «Буде комплексне питання, яке стосується і ПДВ, і затвердження фінансового стану «Нафтогазу України», — зазначив пан Плачков.

      Утім навряд чи такий сценарій задовольнить міністра фінансів Віктора Пинзеника. Він заявив журналістам, що Мінфін виступає проти вексельних розрахунків. «Нехай тоді зарплату теж векселями сплачують», — зауважив він. Раніше пан Пинзеник оприлюднив суму заборгованості НАКу з податків і платежів до бюджету. За уточненими даними ДПА, вона становить 588 мільйонів гривень з ПДВ. Головний податківець Олександр Кірєєв пояснив, що уряд вимагає від «Нафтогазу України» сплати 335 мільйонів гривень з цього податку, нарахованого за лютий, і в цьому разі згоден надати компанії можливість розрахуватися з рештою боргу впродовж півріччя.

      У НАКу з цього приводу свої міркування. «Для стабільних розрахунків необхідно звільнити від ПДВ операції з увезення природного газу на митну територію України та встановити нульову ставку цього податку на операції з продажу імпортованого «блакитного палива». За додержання вищезазначених умов компанія у повному обсязі виконає податкові зобов'язання перед державним бюджетом України у 2006 році», — пропонують у «Нафтогазі України».

Бухгалтерія горить «синім» полум'ям

      А вийшло так, що НАК сам устряв у власний капкан. Відповідно до статті 8 Закону про бюджет-2006, від сплати ПДВ звільнено операції з увезення природного газу на митну територію нашої країни відповідно до зовнішньо-економічних контрактів, укладених на виконання міжнародних договорів. Однак з початку 2006 року «Нафтогаз України» не отримував «блакитне паливо» на виконання міжнародних договорів. Це підтвердив Прем'єр Юрій Єхануров: «Немає міждержавної угоди з Туркменістаном, і її потрібно досягнути цього року». Відповідні обсяги природного газу постачалися через компанію «РосУкрЕнерго», і, таким чином, операції з ввезення природного газу на митну територію України не підпадали під дію статті 8 Закону про бюджет-2006. Це й призвело до значних податкових нарахувань iз ПДВ у «Нафтогазі України», що недавно підтвердила його прес-служба.

      На сьогодні при ввезенні природного газу на нашу митну територію НАК має сплачувати ПДВ, виходячи з контрактної вартості палива. Це, у свою чергу, відволікає значні обігові кошти — близько 5,2 мільярда гривень на рік при ввезенні понад 50 мільярдів кубометрів природного газу за ціною 95 доларів за тисячу кубів. Водночас НАК захищається, нагадуючи, що ці надходження не було передбачено в доходах бюджету-2006. Тому в Мінпаливенерго сподіваються, що стосовно компанії «Нафтогаз України» уряд використає, так би мовити, ексклюзивний спосіб розрахунків.

      Ясна річ, ПДВ може бути перераховано до бюджету лише після реалізації імпортованого природного газу споживачам України та отримання коштів за нього. Тим паче що Україна в першому кварталі збільшила споживання газу на 1 мільярд 300 мільйонів кубометрів, порівняно з аналогічним періодом 2005 року. Про це повідомив на прес-конференції радник Президента України, генеральний секретар Українського газового союзу, заслужений працівник газової галузі Іван Діяк. Додаткові обсяги «блакитного палива» пішли на користь теплокомуненерго (ТКЕ), тобто для потреб населення, що й не дивно за минулої суворої зими. При цьому промислові підприємства знизили споживання газу.

      А потім у фінансах НАКу утворилася велика дірка: паливо подорожчало, тарифи на газ залишилися такими, як раніше, а підприємства ТКЕ знизили розрахунки на 30-50 відсотків. Крім того, з початку 2006 року низка промислових споживачів теж збільшила заборгованість за спожитий природний газ, і в результаті загальний борг споживачів з початку поточного року зріс більш ніж на 700 мільйонів гривень. За даними дочірньої компанії «Газ України», населення сплатило за спожитий газ, однак підприємства ТКЕ перерахували далеко не всі  отримані кошти. Справедливо обурившись, дочірня компанія «Газ України» пригрозила, що доб'ється, аби впродовж квітня-червня цього року на підприємствах iз газопостачання та газифікації, які допустили недоплату від одного до десяти мільйонів, було проведено документальну перевірку окремих питань фінансово-господарської діяльності. Залишається тільки нагадати, що такі недоплати допустило практично кожне друге підприємство...

НКРЕ — кре, кре

      Усе це відбувається на тлі дуже серйозного пресингу з боку Національної комісії регулювання енергетики (НКРЕ). За її підрахунками, сьогодні відпускні ціни на природний газ покривають тільки половину витрат на його виробництво, транспортування й розподіл, а ціни на електроенергію — на 42 відсотки. Комісія подала на розгляд Кабміну графік підвищення тарифів на електрику і «блакитне паливо» для населення до економічно обгрунтованого рівня, що планується завершити в травні 2008 року. Ясна річ, від перегляду тарифів залежить те, яким буде фінансовий план НАК «Нафтогаз України». НКРЕ вже затвердила нові граничні тарифи для промислових споживачів — до 110 доларів за тисячу кубів газу. Тепер черга за тарифами на паливо для населення. Юрій Єхануров не поспішив услід за НКРЕ заявити про підвищення цін. Поза сумнівом, для уряду важливо достеменно дізнатися, скільки ще може протриматися НАК, реалізуючи газ власного видобутку споживачам соціальної сфери за регульованими державою цінами, які є майже незмінними з 1999 року. Хоча компанія впродовж останніх років фактично дотує зазначених споживачів, Кабмін хотів би спершу переконатися, де той останній Рубікон, про який попереджає НАК.

      Водночас рано чи пізно урядові доведеться вирішувати задавнену проблему перехресного субсидіювання, коли промислові підприємства приймають на себе основний ціновий тягар за енергоносії, тоді як населення сплачує за меншими тарифами. Це, власне, те, на що на початку року звернув увагу Світовий банк, коли попереджав про можливе банкрутство «Нафтогазу України». Перший крок назустріч новій «ідеології» в тарифній політиці уряд зробив, ініціюючи так званий нульовий тариф для найбільших промислових споживачів електроенергії. Швидше за все, подібне відбуватиметься і в секторі газу. На користь цього припущення свідчать плани докорінного реформування компанії, в результаті якого, за словами пана Плачкова, на першому етапі складатимуться окремі бухгалтерські звіти за такими напрямами, як транспортування, постачання та видобуток газу.

      Керівник НКРЕ Валерій Кальченко повідомив, що рішення про підвищення тарифів на газ і електроенергію для населення з 1 травня є тільки першим етапом, далі їх переглядатимуть не щокварталу, як передбачалося раніше, а двічі на рік. Отже, у вересні цього року тарифи знову зростуть на 25 відсотків, зазначив голова НКРЕ. Схоже, цей сценарій уже не змінять. Президент не підтримав запровадження мораторію на підвищення цін і тарифів на послуги ЖКГ. Минулого тижня Віктор Ющенко наклав вето на відповідний закон, а раніше, 17 березня цього року, він повернув до парламенту на повторний розгляд закон, за яким місцева влада, у разі заниження тарифів на послуги ЖКГ, компенсуватиме різницю з місцевих бюджетів. Він, зокрема, зауважив, що прийняття цього закону призведе до зростання заборгованості за спожиті підприємствами ЖКГ енергоносії.

      Київ — в очікуванні візиту Сапармурата Ніязова. Його прибуття до української столиці має ось-ось відбутися, після завершення поїздки до Китаю. Зустріч iз Турменбаші має прояснити позицію нашого східного партнера щодо постачання природного газу в Україну. Адже на те, що відсутній міждержавний договір, впливає офіційна позиція Туркменістану, яку озвучив міністр нафтогазової промисловості та мінеральних ресурсів Гурбанмурад Атаєв, про неможливість прямого постачання «блакитного палива» до нашої країни. Крім того, нинішній, 2006 рік, є останнім у п'ятирічній міжурядовій угоді Туркменістану та України про постачання газу. Водночас 25-річна газова угода Ашгабата і Москви почала діяти в 2004 році. Отож до приїзду шановного гостя Київ має істотно підчистити своє газове господарство.