«Чемпіонат» завершився. Починаємо «плей-оф»

12.04.2006
«Чемпіонат» завершився. Починаємо «плей-оф»

(УНІАН.)

      Пізно в понеділок, за кілька годин до завершення 15-добового «дедлайну» після 26 березня, Центральна виборча комісія оприлюднила остаточні результати парламентських виборів. Главі ЦВК Ярославу Давидовичу довелося зачитувати підсумковий протокол упродовж кількох годин. Це дуже об'ємний документ, бо до нього, зокрема, входять результати по кожному з 225 територіальних виборчкомів. До того ж перед встановленням результатів виборів ЦВК довелося розглядати кілька скарг. Відтак країна дізналася про офіційні результати виборів близько десятої вечора (а почалося засідання о 16.00).

      Ярослав Давидович конвертував відсотки, зароблені партіями на виборах, у кількість депутатських місць. Тепер уже офіційно можна стверджувати: Партія регіонів здобула в парламенті V скликання 186 мандатів, Блок Юлії Тимошенко — 129, «Наша Україна» — 81, Соціалістична партія — 33, Компартія — 21. За підрахунками Давидовича, аби заробити одне місце у Верховній Раді, політичним силам, які пройшли «кваліфайн» 3-відсоткового бар'єра, довелося набрати 43 810 голосів.

      Як інформують «Українські новини», при цьому Давидович зазначив, що щасливчикам, які пройшли до парламенту, впродовж 20 днів слід забрати трудові книжки на своїй «старій» роботі. «Ніхто не сяде в крісло депутата, якщо не звільниться з попереднього місця роботи і не залишить своїх корпоративних прав, — пригрозив глава ЦВК. — Ми все це відстежимо». За словами Ярослава Васильовича, тимчасові посвідчення видаватимуть лише тим кандидатам, які виконають усі вимоги закону. Отож найближчим часом ЦВК доведеться зосередитися на видачі депутатських «корочок», а Україні — на підготовці «інавгурації» нового парламенту. «Цей місяць буде не легшим, ніж вибори», — передає прогноз Давидовича агенція УНІАН.

      Щодо звільнення з роботи, то не зовсім зрозумілим є те, як до присяги приводитимуть урядовців. Адже майже половина членів Кабміну змагалася за депутатські мандати. За Конституцією, уряд має складати свої повноваження перед новообраною Верховною Радою. Тобто звільнення відбудеться тільки тоді, коли новий парламент приступить до роботи. Як розірватися нашим урядовцям-депутатам — невідомо.

      Остаточні результати виборів на основі протоколів із «мокрими печатками» мало відрізняються від тих, які були оприлюднені ще 30 березня. Найбільші розбіжності складають 4,5 тисячі голосів, тобто 0,02 відсотка виборців. У «турнірній таблиці» змінилося хіба що розташування блоку «Патріоти України». Його результат після уточнення протоколів зменшився з 12 725 голосів до 11 503, і «патріоти» Миколи Габера впали з 42-ї сходинки на 44-ту.

      Найбільші ж розбіжності між остаточними та попередніми даними зафіксовано в Соціалістичної партії. Здобутки соратників Олександра Мороза збільшилися на 4 600 голосів, або 0,02%. Блок Тимошенко збагатився на 4 531 «галочку», Партія регіонів — на 4 260 (це ті самі 0,02%).

      Від уточнення результатів кілька сил понизилися на 0,01%. Найбільшою мірою це зачепило Блок Лазаренка (мінус 3 571 голосів), ВО «Свобода» (3 426) і Селянську партію (2237). Але арифметика тут проста: як уже повідомляла «УМ», на деяких дільницях «калькулятори» — ненавмисно чи свідомо — плутали політичні сили, записані в сусідніх колонках.

      А ще одним клопотом поствиборчого періоду, поза всяким сумнівом, стануть судові скарги. До цього давно готуються невдахи з Блоку Вітренко, які так і не сягнули заповітних 3 відсотків. У вечір підбиття підсумків «вітренківці», чиї намети стоять на площі Лесі Українки ще з 1 квітня, влаштували біля ЦВК гучні акції протесту, а ті представники «Народної опозиції», які мали доступ усередину Центрвиборчкому, — ще й безпосередньо в коридорах Давидовича. Як підсумок — Блок Вітренко оголосив, що не визнає результатів виборів. А сама Наталя Михайлівна заявила газеті «Комерсант-Україна», що «нинішня діяльність ЦВК загрожує національній безпеці». «Більше того, люди не погодяться з існуванням нелегітимного парламенту: це призведе до актів громадянської непокори і, можливо, бунтiв», — пригрозила лідерка ПСПУ.

      Судові розборки обіцяють влаштувати й кілька інших партій. Але голова ЦВК Ярослав Давидович учора запевнив, що вибори пройшли чесно й демократично. «Ми готові сьогодні точку зору свою відстоювати в суді, — цитують його «Українські новини». — Я абсолютно впевнений, що вона (точка зору. — Авт.) законна».

 

ЦИФРИ

Бюлетені

      Загальна кількість виборців, які взяли участь у голосуванні на парламентських виборах, становить 25 млн. 352 тис. 380 осіб (при цьому кількість виборців, унесених до списків на виборчих дільницях, — 37 528 884). Про це йдеться в підсумковому протоколі, затвердженому ЦВК.

      На дільницях бюлетені було видано 24 367 508 виборцям, хоча проголосувало на 150 тисяч менше — 24 201 558 осіб.

      За місцем перебування (на дому, у шпиталі тощо) видано 992796 бюлетенів, проголосувало — 986 819.

      За відкріпними талонами проголосувало 16 899 виборців (у списки було внесено 20 365 «відкріпників»).

      490 595 бюлетенів визнано недійсними (1,93%).

Гроші

      Витрати на парламентські вибори становили 631 млн. 234 тис. грн., повідомив Ярослав Давидович. Із них 32 з половиною мільйони було виділено в 2005 році, ще майже 599 млн. — у 2006-му. «Фінансування здійснювалося своєчасно і в повному обсязі», — зазначив голова ЦВК. За його словами, переважну частину коштів було направлено на фінансування окружних виборчих комісій – 524 млн. грн., тобто 83% загальних витрат.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>