Свобода навиворіт

03.03.2006
Свобода навиворіт

Пiкет мiфiчної органiзацiї на Прорiзнiй-2. (Фото з iнтернетвидання «Сей Час».)

      Як повідомляє прес-служба «ТЕТ», 24 лютого Господарський суд міста Києва постановив призупинити дію рішення Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення від 8 лютого 2006 року про попередження телекомпанії «ТЕТ» за трансляцію програми «Окна» з Дмитрієм Нагієвим та телешоу «Дом-2» і зобов'язання негайно припинити трансляцію програм або перенести їхній показ на нічний час. Суд також заборонив Національній раді вчиняти будь-які дії щодо заборони чи обмеження трансляції в ефірі «ТЕТ» згаданих програм. Отже, можемо з сумом констатувати, що Нацрада з питань телебачення та радіомовлення цілком безпорадна перед чиновниками Господарського суду. А наші діти й далі дивитимуться російську продукцію для даунів.

 

      Узагалі ж дивні речі кояться останнім часом навколо цієї поважної державної установи. За старої влади Нацрада існувала цілком формально. Про офіційні рішення в царині вітчизняного медіапростору, які вона затверджувала й оприлюднювала, керівництво усіляких телекомпаній із керівництвом Нацради мали змогу полюбовно, без зайвих очей та вух допитливої громадськості домовитися. Тепер усі ті телекомпанії, які, хто більше, хто менше, порушували українське законодавство, зрозуміли, що це вам не старі добрі «кучманоїдні» часи і дотримуватися закону таки доведеться. Найагресивніше поводиться сумнозвісний «російсько-холуйський» «ТЕТ», певно відчуваючи надійну підтримку колишнього «гаранта» Кравчука та діячів іже з ним. Про їхнє фарисейське позиціонування себе як «каналу без політики» та незаконну трансляцію вторвжиткової російської продукції «УМ» неодноразово писала.

      І от з понеділка «ТЕТ» святкує свою маленьку перемогу над Нацрадою. Рішення Господарського суду дивує і спантеличує. Надто, якщо згадати офіційний коментар, оприлюднений прес-службою Нацради щодо публічних заяв керівництва ображеної телекомпанії: «Конфлікту між Національною радою і ТК «ТЕТ» не існує — є конфлікт між ТК «ТЕТ» і законом»... Із чим у такому разі конфліктують судді Господарського суду?

      Історія ця набула цілком детективного забарвлення після сумнівних театралізованих пікетувань будинку Нацради на вул Прорізній. Перша акція-пікет із гаслом «Нагієва у вікно, Пушкарьову в Бобруйськ» відбулася 15 лютого о 13.00. Організували акцію така собі «Громадська асоціація медійних незалежних об'єднань» та громадська ініціатива «Молоді праві». Поширені цією начебто організацією прес-релізи містили достоту пародійний текст, в якому, зокрема, йшлося про те, начебто голова Нацради Віталій Шевченко нещодавно став професором МАУП. У МАУП кореспондентові «УМ» цю інформацію, звісно ж, спротували. А за дивним збігом обставин саме по обіді 15 лютого на тому поверсі Нацради, де розміщенi кабінети її голови, першого заступника, а також зала засідань, невідомi зловмисники розлили ртуть (із розбитих термометрів). Саме на той день була запланована зустріч голови Нацради Віталія Шевченка зі співдоповідачами моніторингового комітет у Парламентської Асамблеї Ради Європи пані Ренате Вольвенд та пані Ханне Северінсен.

      На запитання «УМ», що ж то за одні, ті «праві», член центрального проводу Молодіжного націоналістичного конгресу (МНК) Віктор Ріг повідомив, що йому нічого невідомо про Громадську ініціативу «Молоді праві»:

      — Я впевнений, що такої взагалі не існує. Це відверта провокація.

      Рівно за тиждень, 22 лютого знову о 13.00 біля Нацради відбулася ще одна блазенська акція «Шамани без кордонів!» (принаймні її прес-реліз надійшов до редакції «УМ»). Тоді начебто пікетувальники за допомогою бубнів, амулетів, барабанів та іншої «шаманської сакральної атрибутики» намагалися вигнати «Злий дух корупції» зі стін Нацради.

      Стилістика обох акцій, як і їхніх прес-релізів була цілком ідентична. «УМ» намагалася зв'язатися з організаторами акцій за допомогою електронної пошти (адреса була у прес-релізах). Жодної відповіді не надійшло. За номером телефону одного з «шаманів» автовідповідач повідомляв, що «у Жені — бодун».

      З «лихого и придуркуватого» стилю «борців за свободу слова» можна було б посміятися, якби все не починало набувати зовсім не смішного забарвлення. «Злий дух корупції не лише надихає чиновників на дурні вчинки. Він узагалі паралізував будь-яку роботу Нацради», — читаємо в прес-релізі. — Відтепер навіть брифінги для журналістів не проходять у її стінах! «Шамани без кордонів» змогли приборкати вакханалію злого духу корупції в Нацраді. Але вони попереджають, що, якщо самі чиновники не побажають змін, цей дух скоро повернеться...»

      Це що, натяк на нові розбиті термометри? «І скажи мені, дорога редакціє, куди ж ото наша міліція дивиться?» — риторично запитає котрась баба Маня зі станції «Березань»...

      Голова Нацради Віталій Шевченко після всіх цих подій зазначив, що хоч із чим були пов'язані злочинні дії: «чи з незадоволенням тих мовників, які програли конкурсні відбори, чи з тими, хто отримав попередження за порушення норм чинного законодавства, чи з незадоволеними прийняттям нової редакції Закону України «Про телебачення і радіомовлення», чи з тими , хто досі бореться за приміщення, яке належить Національній раді», члени цієї інституції ні за яких умов не відмовляться «від узятого курсу на захист національного інформаційного простору держави, демократичних принципів і засад українського телебачення і радіомовлення».

 

КОМЕНТАР ІЗ ПРИВОДУ

Заступник голови Нацради Ігор Курус:

      — Наскільки мені відомо, існує лише ухвала Господарського суду на забезпечення позову «ТЕТ». Тобто, це ще не є остаточним рішенням суду. А стосовно святкування «ТЕТом» перемоги, то вони завжди святкують, і нехай собі. Фаховий висновок щодо «Окон» з Дмитрием Нагиевым» ще два роки тому зробила експертна комісія Міністерства культури. Тому мене дивує, що судді, які не є експертами в питаннях поширення програм, які можуть завдати шкоди юнацькій аудиторії, приймають таку ухвалу. Думаю, що, прийнявши ухвалу про забезпечення позову, суддя просто не розібрався у справі. Взагалі ж усе це має дивний вигляд. Нацрада зупинила трансляцію, а суд прийняв ухвалу про забезпечення позову. Крім того, ця ухвала й досі не дійшла до Нацради. Прийшов, щоправда, лист із «ТЕТ», до якого підшита копія ухвали. Вражає робота наших судів. Адже насамперед про ухвалу мали повідомити Нацраду, щоб ми могли відреагувати. Все одно я переконаний, що прийде час і правосуддя переможе.

      — Як ви прокоментуєте театралізовані акції-пікети Нацради?

      — Усе це білими нитками шито, це відверті брудні провокації, спрямовані на дискредитацію Нацради.

      — Складається враження, що «ТЕТ» протестує не так проти заборони транслювання в невідповідний час деяких програм, як від того, що новим Законом «Про телебачення та радіомовлення» їх зобов'язують дублювати продукцію державною мовою. Може, дублювання й справді непідйомна в фінансовому сенсі справа для такого каналу, як «ТЕТ»?

      — Година дублювання на телебаченні коштує двісті доларів. Для телекомпаній — це не гроші. Було б бажання. Але, на жаль, українським бізнесменам поки що байдуже, в якій країні жити, головне — не витратити жодної зайвої копійки. Що стосується «ТЕТ», то телекомпанія хоче перейняти на себе лідерство опозиційного каналу і таким чином прикривати свої порушення законодавства.

  • Сашко Лірник: Казку пропускаю через себе...

    Хто не знає Сашка Лірника? Виявляється, є такі. Та з кожним новим днем незнайків стає все менше: то книга з Лірниковими казками до рук потрапить, то диск хтось перепише й дасть послухати, то на телебаченні Лірникову вечірню казочку тато з мамою увімкнуть. Казкар постійно спілкується з читачами, слухачами й глядачами, їздить з волонтерською місією на Донбас, а також за кордон, до українців діаспори. >>

  • Розкадровані мандри

    Професійна мандрівниця Ольга Котлицька цього тижня у Києві збирає друзів, щоб нагадати: телепроекту про подорожі, автором і ведучою якого вона є, уже 20. Спочатку був «На перший погляд», потім він трансформувався у «Не перший погляд». >>

  • Сміятися з леді-боса

    Навіть якщо комедії не ваш улюблений кіножанр, варто подивитися на неперевершений талант однієї з найсмішніших сучасних коміків — американської акторки Меліси Маккарті у новій стрічці «Леді бос», що цього тижня виходить у прокат в Україні. >>

  • «За мною там Непал, Гімалаї сумують»

    Телеведучий Дмитро Комаров на каналі «1+1» показав Камбоджу, Індію, Кубу, Болівію та інші країни такими, як ніхто не здогадувався. Він «вивертає» світ і показує його з вражаючих сторін. У кабінеті Дмитра в офісі «Плюсів», де ми ведемо розмову, ніби зібрані шматочки екзотичних країн, у деталях. >>

  • У новинах немає змоги «погратися»

    Упродовж останніх років вибагливі телеглядачі, які цінують свій час, усе частіше відмовляються від перегляду ефірів так званих великих каналів, де навіть у новиннєвих блоках орієнтуються на «інформацію розваг» — інфотеймент. >>

  • Провокатори з мікрофонами

    У Донецьк прибула група з 20 представників російських ЗМІ, перед якими поставлено завдання «фіксації обстрілів мирного населення українськими військовими», а також «консультацій» з організації провокацій, — повідомили в групі «Інформаційний спротив». >>