НАСА взяла!

12.11.2005
НАСА взяла!

Марина Бай.

      Чимало електронних ЗМІ цього тижня повідомляли, яким чином розв’язалася непересічна судова справа: астролог Марина Бай проти Американського аерокосмічного агентства. Позивачка програла.

      Нагадаємо, що москвичка позивалася з НАСА через те, що американські вчені вперше в історії влаштували бомбардування небесного тіла. Пам’ятаєте, 4 липня, на День незалежності США, було проведено унікальний експеримент, під час якого за 134 млн. км від Землі унікальний зонд-бур, що відокремився від космічного апарату «Діп імпакт», урізався в комету Темпель-1 на швидкості близько 40 тис. км/год. Так у ядрі комети було пробито глибокий отвір, що дозволило зазирнути під її крижану поверхню й дізнатися дещо про часи народження нашої галактики. Пані Бай вважає, що американці не мали права втручатися в «небесний храм Творця». Ударивши по кометі, НАСА, на думку астролога Марини, порушила не лише «рівновагу у Всесвіті», а й зруйнувала «її особистий гороскоп». Тож від організаторів бомбардування Марина Бай вимагала компенсацію в розмірі 8 мільярдів 708 мільйонів рублів (близько 300 мільйонів доларів, приблизно стільки НАСА затратила на свій суперексперимент). Після довгих митарств «потерпіла» таки просунула позов у Московський міський суд, і той відправив його до Преснєнського районного (за місцем проживання позивачки). І саме на Пресні у вівторок винесли вердикт: позов залишити без задоволення. Незадоволена позивачка та її адвокат оголосили, що оскаржать таке рішення в судах вищої інстанції і дійдуть у разі потреби навіть до Європейського суду з прав людини у Страсбурзі.

      З огляду на таку позицію Марину багато хто вважає божевільною чи принаймні пришелепкуватою. Але ближче ознайомлення з її аргументами змушує підкоригувати ставлення до цієї оригінальної пані.

      Як пише «Газета.ру», Марина Бай вперше звернулася до суду ще в січні, коли стартувала ракета з «Діп імпактом» на борту. Тоді жінка намагалася зупинити «небезпечний експеримент». Але взимку Преснєнський суд Москви пояснив, що неспроможний вплинути на американців із НАСА. Уже після того, як бомбардування відбулося, Марина прогнозує, що «травмована» комета Темпель-1 може з часом змінити свою орбіту, розпастися на частини і під час наступного повернення до Землі зіткнутися з нашою планетою. Масштабна екологічна катастрофа, яку не можна виключати, може призвести до загибелі всього живого, у тому числі й Марини Бай, вважає позивачка. Вимагаючи від американців компенсацію, московський астролог свідчить, що через переживання, пов’язані з бомбардуванням, вона «перестала спати по ночах і при думці про комету її мучать головні болі». А ще, на її думку, НАСА має відповісти за те, що не узгоджує такі важливі проекти з іншими країнами, головним чином — Росією.

      Адвокат Марини Олександр Молохов прогнозував такий вердикт суду першої інстанції, «адже наші судді — не герої, і якби вони присудили нам хоч три рублі, це вже був би міжнародний скандал. Наразі захисник вважає перемогою вже те, що «справа була розглянута, російська Феміда тим самим визнала, що розглядати подібні справи можна й потрібно».