Пакистан залишився без майбутнього

11.10.2005
Пакистан залишився без майбутнього

(РЕЙТЕР.)

      За даними ЮНІСЕФ, від 30 до 40 тисяч осіб загинули під час землетрусу в Кашмірі та інших провінціях Пакистану. Кількість жертв невпинно збільшується і, за найбільш песимістичними прогнозами, може досягти 100 тисяч чоловік. Жертвами Ріхтера-вбивці стали здебільшого школярі та студенти, які під час перших найсильніших поштовхів саме сиділи у класах та аудиторіях.

      У суботньому землетрусі в Пакистані силою 7,6 бала за шкалою Ріхтера могли загинути від 30 до 40 тисяч людей, а поранення отримали приблизно 50 тисяч осіб, повiдомив учора в Ісламабаді, столиці Пакистану, підрозділ ООН — ЮНІСЕФ. Пакистанська армія, яка повністю мобілізована на рятувальні роботи та усунення наслідків катастрофи, оцінює, що землетрус забрав життя цілого покоління, оскільки його жертвами стали передусім діти та молодь. За найбільш песимістичними прогнозами, кількість жертв землетрусу може сягнути 100 тисяч осіб. Люди гинули не лише від першого удару стихії, оскільки впродовж наступної доби після землетрусу на території країни сталося ще 45 повторних поштовхів, сила окремих з яких сягала 6 балів за шкалою Ріхтера.

      «За нашими приблизними підрахунками, понад 30 тисяч осіб загинуло від землетрусу лише в Кашмірі. Є такі міста та села, які вщент зруйновані», — повідомив вчора міністр транспорту Пакистану Тарік Фарук.       Президент Пакистану Первез Мушарраф звернувся до світу із закликом про допомогу. Він наголосив, що його країна має достатню кількість людей для рятувальних робіт, тому потребує передусім ліків, наметів, транспортних гелікоптерів та фінансової підтримки для жертв катастрофи. Речник уряду, генерал Шукат Султан заявив, що розмір матеріальних збитків є колосальним. «Це національна трагедія. Такої катастрофи Пакистан не знав у своїй історії», — додав він.

      Рятувальні загони працюють у надзвичайно тяжких умовах: iдуть сильні дощі та тривають вторинні поштовхи. Лише в Ісламабаді рятувальникам вдалося дістати з-під руїн приблизно 90 живих людей. Під руїнами перебувають ще щонайменше 50 осіб з ознаками життя.

      Епіцентр землетрусу був у горах штату Кашмір, неподалік від кордону з Індією, в околицях міста Музаффарабад, столиці пакистанської частини Кашміру, які повністю полягли в руїнах. Поштовхи відчувалися у сусідніх країнах. В індійській частині Кашміру загинуло більше 750 осіб та 2414 отримали поранення, повідомили вчора в столиці штату Шрінагарі. Влада штату попередила, що кількість жертв може зрости, оскільки рятувальні загони лише вчора почали діставатися до віддалених сiл, а під руїнами будинків продовжують залишатися люди. Серед загиблих багато військових, які охороняли кордон iз Пакистаном. В Афганістані загинуло дві особи.

      Уцілілі свідки трагедії розповідають про апокаліптичні картини. «Скелі спадали з гір, будинки перетворювалися на руїни, немов паперовi. Коли я дістався до свого села, то побачив, що від нього нічого не залишилося», — розповів агенції «Франс пресс» пакистанський купець. Земля буквально поглинала людей і будівлі. Від окремих будинків на поверхні не залишилися навіть фундаменти.

      Більшість жертв — діти та молодь, оскільки стихія атакувала незадовго до дев'ятої ранку, коли школярі та студенти вже сидiли в класах та аудиторіях. В селищі Патангі земля поглинула школу разом з її 200 учнями. Такий жахливий ефект землетрусу пояснюється тим, що його епіцентр знаходився відносно неглибоко під поверхнею землі, вважають експерти Американського геологічного інституту.

      Значну провину за результати землетрусу можна покласти на людей. Кашмір знаходиться на межі двох велетенських тектонічних пластів земної кори — азіатського та індійського. Тому його територія є особливо сейсмічно небезпечною, але будівництво велося без урахування цього чинника. П'яти- та шестиповерхові будинки зводилися на глинистих, нестійких грунтах, часто навіть без фундаментів. Саме тому половина з 2,8 млн. мешканців пакистанської частини Кашміру втратила дах над головою, а десятки тисяч із них — і життя.

      Починаючи з неділі, до району катастрофи почала надходити міжнародна допомога, але в корумпованих країнах навіть у хвилини найбільшої біди спрацьовує чинник «своя сорочка ближче до тіла». Вже вчора з'явилися повідомлення агенції «Ассошіейтед пресс», що в індійській частині Кашміру військові розподіляють всю допомогу між членами своїх родин, а іншим потерпілим дістаються крихти. Також у шпиталях першочергово обслуговують військових та членів їхніх родин. В окремих місцевостях люди вдаються до перекривання доріг перед військовим транспортом і вимагають надати їм хоч частину допомоги.

  • 82% членів Американської торгівельної палати в Україні вважають боротьбу з корупцією пріоритетом №1 для України

    Результати дослідження сприйняття корупції в Україні серед членів Американської торговельної палати показують, що бізнес, на жаль, наразі не спостерігає суттєвого прогресу у боротьбі з корупцією, однак сподівається на покращення ситуації у 2016 році. >>

  • Україна і семеро гігантів

    Для проведення свого чергового саміту лідери країн «Великої сімки» (а точніше, господиня заходу, Німеччина) обрали справжній райський куточок. Мальовничий замок Ельмау, неймовірної краси краєвиди Баварських Альп, чисте гірське повітря з гіркуватим присмаком цілющих трав, мелодійне калатання дзвіночків на шиях флегматичних альпійських корів... Ну як працювати в такій розслаблювальній атмосфері? >>

  • Шлях через Україну

    Лідери «Великої сімки» не лише говорили про Україну на саміті в Баварських Альпах — дехто з них туди й поїхав «транзитом» через Київ. Окремо варто наголосити на візиті прем’єр-міністра Японії Сіндзо Абе — першого в історії двосторонніх відносин між нашими країнами. >>

  • Дружнє плече на шляху до ЄС

    Сьогодні в Ризі стартує саміт програми Європейського Союзу «Східне партнерство». Уже відомо, що про скасування візового режиму з ЄС для України на цьому саміті не повідомлять — наша держава не встигла виконати й половини пунктів Плану дій з візової лібералізації (ПДВЛ), необхідних для надання безвізового режиму. >>

  • Кордони для «Лікарів без кордонів»

    Держдума Росії ухвалила законопроект про «небажані» в Росії іноземні та міжнародні неурядові організації. Згідно з документом, ідеться про неурядові організації, які «створюють загрозу основам конституційного ладу РФ, обороноздатності країни та безпеці держави». >>

  • Кому мінімум, кому — банкрутство

    Немає сумнівів, що Євросоюз є корисним для його членів міждержавним утворенням. Але навіть у дружній родині конфліктів не уникнути. Європейська Комісія розпочала процедуру проти Німеччини за порушення союзного закону про мінімальну оплату праці. >>