На «Євробачення» шикуйсь! Струнко!

12.05.2005

      Серйозно i «у всеозброєнні» готуються до «Євробачення» i правоохоронці. Мало кому відомо, що у першій половині квiтня за допомогою майже 900 бійців Внутрішніх військ були відпрацьовані Дніпровський, Деснянський, Солом'янський та Шевченківський райони Києва, а у другій половині квітня найближчі до столиці п'ять районів області —  Ірпінський, Вишгородський, Києво-Святошинський, Броварський і Бориспiльський. На противагу розпіареним рейдам ВВ на Донеччині й Закарпатті, цього разу про «чистку» вулиць від злочинності не повідомляли, щоб криміналітет не встиг «піти на дно». Фактор несподіванки спрацював добре, при цьому головну увагу надавали тим місцям, де не ступала нога міліціонера, де не вистачає ППС. I хоча силовики відмовляються визнати, що причиною рейдів у столиці й області є саме зменшення загрози вуличної злочинності перед пісенним конкурсом, щоб не вдарити обличчям перед Європою, це зрозуміло й так. Приблизно такі заходи робилися i напередодні Олімпіади-80 у Москві та Ленінграді, коли масово «закривали» не лише вуличних злодюжок, а й висилали «на 101-й кілометр» бомжів і жебраків.

      Травневі свята i Таврійські ігри стали останньою репетицією силовиків перед «Євробаченням». I хоча в самому Палаці спорту не буде жодного правоохоронця (умови конкурсу не передбачають перебування тут людей у формі й охорону учасників та глядачів тут забезпечуватимуть бодігарди з недержавних служб безпеки, що виграли тендер організаторів), чимало правоохоронців нестимуть службу на вулицях. Як повідомив «УМ» заступник командуючого Внутрішніх військ Микола Мішакін, лише на прилеглій до Палацу спорту території в різні дні буде залучено близько1500 бійців. Відповідальність неабияка, адже очікують делегації від 39 держав, великий наплив іноземної молоді, i всі гості повинні відчувати себе спокійно i безпечно. I взагалі, на час проведення пісенного конкурсу  МВС розробляє спецзаходи щодо посилення охорони об'єктів, де проходитимуть концерти, а також місць проживання гостей. Iдеться i про Євротабір на Трухановому острові. Хоча, за словами генерала Мішакіна, якщо хтось з іноземців скоїть злочин, «реагування буде відповідним, згідно з відпрацьованою методикою».

      Крім цього, як повідомив заступник міністра внутрішніх справ Олександр Фокін, на допомогу столичній міліції прибудуть i колеги з регіонів.