«Незламні»: у львівському реабцентрі допомагають людям із ампутаціями повернутися до повноцінного життя

01.05.2024
«Незламні»: у львівському реабцентрі допомагають людям із ампутаціями повернутися до повноцінного життя

Із реабілітаційного центру «Незламні» пацієнти виходять самостійно. (Фото з сайту «Хмарочос».)

Тяжкі поранення рук і ніг — одне з найважчих випробувань, що випало на долю українців у ході рашистської агресії.
 
Саме тому медичні заклади протезування і відновлення руху відкрилися в багатьох містах країни.
 
Проте Львівський національний реабілітаційний центр «Незламні» поки що залишається єдиною клінікою, де пацієнти під одним дахом можуть отримати повний пакет кваліфікованої допомоги, включно з хірургічним втручанням, виготовленням протеза й адаптацією до нових умов життя.
 
Поруч із лікарнею також почалося будівництво сучасної протезної майстерні та інклюзивного багатофункціонального житлового комплексу, в якому поранені зможуть проживати разом зі своїми близькими.
 
Отримати весь спектр послуг в одному місці для людей з подібними травмами — не просто зручно, а й життєво необхідно, адже похід по різних клініках лише додає важких психологічних проблем.

Дві будівлі й повітряний міст

Уже в перші місяці війни львівські лікарні прийняли чималу кількість військових та цивільних із тяжкими пораненнями кінцівок.
 
Надати їм хірургічну допомогу було нескладно, але цим хворим без протезування, тривалої реабілітації і психологічної підтримки повернутися до повноцінного життя практично неможливо.
 
Так виникла ідея створити центр, де поранені отримали б медичну допомогу, яка здатна у прямому значенні цього слова поставити їх на ноги. У підсумку дві старі радянські будівлі типової лікарні швидкої невідкладної допомоги для зручності з’єднали повітряним мостом, а всередині приміщень провели сучасну реконструкцію.
 
Тепер центр «Незламні» має єдину багатопрофільну інфраструктуру, створену за стандартом західних клінік. 
 
Тут усе продумано до дрібниць. Тобто самі лікарняні палати займають не так уже й багато місця. Решту площ (а це два поверхи під землею і п’ять типових) відведено для повноцінної реабілітації.
 
Різнопланові тренажерні зали, басейн, спеціальне обладнання і кімнати психологічної підтримки облаштовані так, аби пацієнт залишався в медичному закладі доти, доки не зможе самостійно покинути клініку.
 
До життя в домашніх умовах тут теж готують — на третьому поверсі розташована так звана ерготерапевтична квартира. Там пацієнти вчаться в нових життєвих умовах самостійно виконувати звичайну хатню роботу — користуватися пічкою, прати білизну, розкладати речі в шафі. 
 
За словами піар-менеджерки реабілітаційного центру Зоряни Гасій, медичну допомогу пацієнти отримують безкоштовно. Причому не лише військові, а й цивільні. На місце у клініці можуть претендувати мешканці всіх без винятку регіонів. 
 
Різницю між типовою вітчизняною лікарнею і центром «Незламні» можна помітити й суто візуально. Як правило, наші клініки по вінця заповнені палатами і хворими, тому вільний простір чи місця для тих же гігієнічних процедур вважаються недоступною розкішшю. А тут усе навпаки. Для однієї людини створено повноцінну мережу медичної допомоги, що враховує її індивідуальні потреби.

Біоніка, механіка і гак

Першу мобільну майстерню протезування на 10 робочих місць у центрі «Незламні» відкрили минулого року. Необхідне обладнання, комплектуючі до протезів та матеріали одного з найкращих у світі виробників — німецької компанії Ottobock — надала Мальтійська служба допомоги за підтримки уряду Німеччини та МОЗ України. Вартість проєкту становила близько мільйона євро. 
 
Сьогодні в майстерні встановлюють як механічні, так і біонічні протези, що функціонують за допомогою електронних датчиків. Вартість моделей коливається від 10 до 50 тисяч доларів.
 
Такі суми для українців фактично непідйомні, тому перше протезування для всіх без винятку пацієнтів безкоштовне. На цю програму гроші виділяє держава, а також спонсори. Черга на «нову» кінцівку у львівському центрі постійно коливається в межах 200 людей. 
 
Може скластися враження, що більшість хворих претендують саме на біоніку і задля реалізації своєї мрії готові чекати довше. Але це далеко не так.
 
Як повідомив протезист Владислав Сіховський, чимало військових після одужання і повної реабілітації знову повертаються на фронт, тому їм потрібен надійний і простий в експлуатації механічний протез. Те ж саме і з кінцівками рук.
 
Багато чоловіків навіть після ампутації хочуть вправно володіти молотком, пилкою та іншими інструментами. Електронні системи для важкої роботи не призначені, а ось кисть із непрезентабельним, проте надійним гаком — те, що потрібно. 
Міські вілли архітектурного бюро Drozdov &. Partners. 
Фото Drozdov & Partners.
 
У майстерні допомагають не лише військовим. Зараз чимала частина пацієнтів — цивільні, які постраждали внаслідок москальської агресії або мають вроджені патології.
 
Реабілітаційна команда фахівців тісно співпрацює з хірургами, аби індивідуально підібрати найбільш точний метод відновлення. Навчали і продовжують навчати наших спеціалістів медики та протезисти з Німеччини, Данії, Ізраїлю, Великої Британії.
 
У порівняно невеликій майстерні є гіпсова, кімнати з пічками та верстатами, а також примірочна і тренувальний майданчик. За перший рік роботи тут виготовили понад 200 протезів, але потреба через війну незрівнянно більша. Аби вирішити цю проблему, в січні біля центру «Незламні» розпочалося будівництво нової майстерні, потужність якої буде втричі вищою.
 
Окрім виробничих приміщень і примірочних, у новому закладі передбачено аудиторії для навчання та досліджень, а також затишний внутрішній дворик для відпочинку. Фінансує проєкт уряд Німеччини. Майстерня буде повністю укомплектована обладнанням для виготовлення протезів для верхніх і нижніх кінцівок загальною вартістю 650 тис. євро.
 
Будівля має сучасний рівень теплоізоляції і обладнана новітньою системою опалення та вентиляції. Внутрішнє оздоблення буде максимально дерев’яним, а дах зведуть за технологією садового килима. Зелена покрівля прийматиме потоки дощу і поступово дренуватиме їх у міську мережу. Ввести в експлуатацію новобудову планують у першій половині року. 
 
Навчання 60 фахівців із протезування за стандартами ISPO розпочалося в лютому. В рамках проєкту передбачено також розробку матеріалів для національної програми підготовки вітчизняних учителів-протезистів, які в майбутньому передаватимуть свої знання та досвід в інших реабілітаційних центрах країни.
 
Потреба у спеціалістах такого профілю досить висока, оскільки протези — далеко не вічні і потребують частої заміни та ремонту. На жаль, війна сформувала актуальність цього напряму медицини на довгі роки. 
 
Як повідомила пресслужба львівської мерії, вартість будівництва, обладнання і навчання протезистів становить 2,4 млн євро. Ці кошти теж виділить уряд Німеччини. Водночас усі мережі і частково благоустрій узяли на себе муніципальні органи влади. Загальна вартість проєкту — 2,7 млн євро. Ініціатива реалізується в рамках EU4ResilientRegions — Спеціальної програми підтримки України і здійснюється GIZ Ukraine.

Повний інклюзив

Біля центру «Незламні» наприкінці минулого року розпочалося ще одне будівництво, яке для вітчизняної медичної системи — недоступна розкіш. Ідеться про інклюзивний багатофункціональний житловий комплекс для поранених, що потребують тривалої реабілітації. 
 
Задум тут простий. Найчастіше пацієнти з ампутаціями перебувають у клініці від кількох місяців до року. Стати «в’язнем» лікарняної палати на увесь цей час дуже непросто, особливо якщо в родини немає можливості часто провідувати хворого. А ось помешкання з усіма зручностями, де можна жити разом з близькими, — справжній дарунок долі. 
 
Наразі йдеться про зведення 8 будинків на 209 інклюзивних квартир, у яких зможуть проживати 700 осіб. Проєкт розробили фахівці харківського архітектурного бюро Drozdov & Partners, вигравши конкурс у 25 команд із Києва, Львова, Вінниці, Дніпра та Чернівців.
 
Житловий комплекс будується за прогресивною швидкісною prefab-технологією Well-being ConTech, завдяки якій терміни багатоквартирного будівництва скорочуються вдвічі. Розробили її українські інженери з Одеси. 
 
Життєвий простір міських вілл (саме так називають своє дітище харківські спеціалісти) буде повністю пристосований до потреб людей з ампутацією.
 
«Нам важливо, аби всі можливі дії жителів, як-от пересування простором квартири та коридором, використання побутової техніки чи звичайне відкривання дверей, були комфортними та доступними, — кажуть в архітектурному бюро. — Ми прагнули досягти максимальної інклюзивності, починаючи від обладн?ння санвузлів й закінчуючи адаптацією меблів до потреб людей, які проживатимуть тут під час реабілітації».
 
У стилобатній частині (верхній частині східчастого цоколю будинку. — Ред.) розташують багато приміщень для фізичної та ментальної реабілітації. Також буде підземний паркінг та укриття. Проєкт передбачає облаштування території та дитячий клуб. Реалізувати цей проєкт Львову допомагають міста-побратими Фрайбург, Вроцлав тощо. 
 
На будівництво комплексу Європейська комісія виділила 19,5 мільйона євро грантових коштів. Аналогів подібним проєктам в Україні поки що немає. Міські вілли зведуть за принципом «зеленого відновлення» і з урахуванням екологічних норм, які були узгоджені з ЄС. 
 
«Площа однокімнатної квартири становитиме від 53 квадратних метрів, — повідомив керівник КП «Львівське міжміське бюро технічної інвентаризації» Юрій Теліпський. — Проживання безкоштовне, мешканцям потрібно буде сплачувати лише за комунальні послуги. У кожній квартирі передбачено кнопки виклику медиків, які прийдуть по дзвінку. Медична служба буде розташована в кожному будинку».
 
Першу міську віллу планують ввести в експлуатацію вже у першому півріччі. За словами пана Теліпського, співпрацювати з європейськими партнерами дуже непросто, адже західні норми і правила будівництва набагато вищі за вітчизняні.
 
Але отриманий досвід можна буде використати при зведенні інших об’єктів. Частину роботи взяли на себе місцеві комунальники: «Львівтеплоенерго» прокладе теплотрасу, а «Львівводоканал» збудує систему водопостачання.