Війна зі світлом: рашисти спробували підірвати ДніпроГЕС

27.03.2024
Війна зі світлом: рашисти спробували підірвати ДніпроГЕС

ДніпроГЕС до повномасштабного вторгнення росії в Україну. (Фото з сайту uhe.gov.ua.)

Під час масованого обстрілу Запоріжжя вісім ракет прилетіли на територію ДніпроГЕС.
 
У результаті дві станції, ГЕС-1 та ГЕС-2, за словами гендиректора Укргідроенерго Ігоря Сироти, «посаджені на нуль».
 
На щастя, атаку окупантів дніпровська дамба цього разу витримала, тому повторення каховської трагедії вдалося уникнути. 
 
Коли запрацюють зруйновані потужності — поки що невідомо, оскільки основна їх частина розташована на глибині 35 метрів. 
 
«Що стосується обладнання, ми не можемо потрапити на нижні відмітки станції, тому що верхня відмітка повністю завалена, — повідомив керівник компанії. — Як тільки ми все це демонтуємо, тоді зможемо зрозуміти, що потрібно відновлювати, а що виготовляти в індивідуальному порядку».
 
ДніпроГЕС — одна з найпотужніших в Україні електростанцій, яка дає в енергосистему країни 1,5 ГВт. Це співставно роботі двох реакторів на Рівненській АЕС. Її руйнація не може не вплинути на комфорт звичайних користувачів.
 
«Маневрових потужностей не буде вистачати, — попередив експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Ковальчук. — Але літо — це не зима. Більший світловий день, легше буде пережити навіть обмеження електропостачання, яке може потенційно бути».
 
Вивести з ладу ДніпроГЕС вже намагалися й раніше. У 1941 році Дніпровську дамбу підірвали співробітники НКВС, коли радянська армія виходила із Запоріжжя. Тоді затопило частину острова Хортиця.
 
За різними оцінками, у великій воді загинуло близько трьох тисяч військових і цивільних. А два роки по тому станцію знесли у повітря німецькі окупанти, коли самі відступали від Запоріжжя. Тобто сапери мали прямий доступ до найбільш вразливих конструкцій дамби. 
 
На думку фахівців, сьогодні лише самими ракетами, як це роблять рашисти, станцію зруйнувати важко. Але, за даними інженера-конструктора Дмитра Макагона, стан дамби наразі набагато гірший, ніж був у період Другої світової війни. Річ у тім, що три роки тому в ній виявили тріщини, які можуть ослабити міцність споруди під час бомбардувань. 
 
До речі, останні ракетні атаки окупантів на енергетичні об’єкти України завдали чималої шкоди регіонам. Зокрема, через російські обстріли у Харкові знищено ТЕЦ та всі трансформаторні підстанції.
 
Енергетики проводять ремонтні роботи, тому в місті запровадили графік подачі світла. За словами мера Ігоря Терехова, пошкодження настільки серйозні, що точну дату вирішення проблеми сьогодні назвати складно. 
 
В Одесі під час нічної атаки 25 березня рашисти пошкодили високовольтниий енергооб’єкт Укренерго. У результаті на деякий час у місті зникло світло і не працював електротранспорт. 
 
Загалом унаслідок масованої атаки по Україні 22 березня виникли проблеми з електропостачанням та були запроваджені графіки відключення світла на Сумщині, Полтавщині, Дніпропетровщині, Одещині, Донеччині, Запоріжжі, Кіровоградщині та Хмельниччині. Окупанти того дня запустили в наш бік 60 шахедів і 90 ракет різних типів.