Депутати ВР вимагають прибрати прізвище Чайковського з назви Національної музичної академії

13.03.2024
Депутати ВР вимагають прибрати прізвище Чайковського з назви Національної музичної академії

Не місце російському композитору в назві Національної музичної академії України. (Фото «України молодої».)

Одинадцять народних обранців надіслали офіційне звернення щодо перейменування Національної музичної академії України очільнику вченої ради закладу, ректору Максиму Тимошенку.
 
Ініціатором стала Наталія Піпа, яка є секретарем Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій.
 
Долучилися і підтримали депутати з різних фракцій: Ярослав Юрчишин, Оксана Савчук, Соломія Бобровська, Ігор Гузь, Хлапук Максим, Кіра Рудик та інші.
 
Підписанти обурюються, що протягом двох років від початку повномасштабного вторгнення державна академія досі носить ім’я російського композитора Петра Чайковського.
 
«Національна музична академія України — провідний науковий та культурний заклад вищої освіти, розташований у центрі Києва, столиці України, на майдані Незалежності. Факт того, що Академія досі носить ім’я російського композитора Чайковського, — це відверта неповага у бік самостійності української культури, а будь-які спроби виправдати це різноманітними міфами — черговий прояв комплексу меншовартості. Належність російського композитора Петра Чайковського до української культури відверто притягнута», — пишуть у зверненні.
 
Депутати нагадують, що в питанні самоідентифікації Чайковський був недвозначним.
 
«Я — росіянин у найповнішому сенсі цього слова», «Я — реаліст і корінна російська людина», — писав композитор у різні часи свого життя своїм партнерам та знайомим. Важливим є ще той фактор, на переконання обранців, що присвоєння музично-освітньому  закладу в Києві імені російського композитора відбулося в 1940 році за радянської влади, яка дбала про знищення всього українського та возвеличення московського.
 
У фаховому висновку від 23 листопада 2023 року Експертної комісії Українського інституту національної пам’яті зазначено, що назва Національної музичної академії України з іменем російського композитора підпадає під дію закону про деколонізацію. Бо є пропагандою російської імперської політики (частина перша статті 2 Закону України «Про засудження та заборону пропаганди імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії»).
 
Названий закон набрав чинності 27 липня 2023 року, після відхилення конференцією трудового колективу академії питання про перейменування. Тож відтоді заклад має всі підстави для ухвалення рішення про перейменування. Згідно з законом про статус народного депутата України, підписанти очікують відповіді у 10-денний термін.