Литва скасувала концерт LP за звернення до росіян

06.03.2024
Литва скасувала концерт LP за звернення до росіян

Американська співачка LP з’явилася в «толстовці» з прапором росії.

У литовському Каунасі скасували концерт американської виконавиці LP (Лаури Перголіцці), який був запланований на 4 березня, після її відео з російською символікою.
 
Про це повідомляють на сайті «Жальгіріс Арени». 
 
Подію скасували у відповідь на відеозвернення, опубліковане співачкою в соцмережах, де вона вдягнула светр із зображеннями російського триколора, корабля та напису LP Russia official. На тиловій частині худі написано імена фанатів LP, які подарували їй це худі. Вони також додали листівку, підписану 24 лютого — в день другої річниці російського вторгнення в Україну...
 
У ролику LP висловила подяку своєму російському фан-клубу і відзначила їхній акаунт. Після обурених коментарів її шанувальників відео було видалено, а співачка написала нове повідомлення в Instagram, не згадавши попереднє: «Я так пишаюся і вдячна своїм шанувальникам у всьому світі, і я знаю, що в країнах Балтії багато українських біженців, і я б хотіла, щоб мої українські друзі знали, як сильно я вас підтримую. Я завжди підтримувала і люблю вас». 
 
Однак необачність LP усе ж таки призвела до наслідків. Найближчим часом опублікують інформацію про повернення коштів за квитки.
 
«Жальгіріс Арена в Каунасі має чітку громадянську та ціннісну позицію — ми рішуче підтримуємо Україну. Як ми повідомили в соцмережах, наша позиція залишилася твердою — концерт необхідно скасувати. Цим рішенням ми хочемо звернути увагу як LP, так й інших артистів, котрі планують заходи в Литві, що ми не будемо терпіти меседжів на підтримку країни-агресора», — каже Мантас Ведріцкас, керівник заходів на арені «Жальгіріс».
 
Збитки чекають і на організаторів заходу — організації Medusa Concert, які спочатку сперечалися про необхідність у скасуванні концерту.
 
Менедежер агентства Ремігій Кнабікас зазначав, що не бачить підстав для скасування концерту тільки за те, що співачка звернулася до російських фанатів. Він вважає «американців відстороненими», нібито вони «не розуміють цієї ситуації, а LP не висловлювала напряму жодної підтримки росії». 
 
«Після того неоднозначного відео ми негайно звернулися до менеджменту артистки з проханням роз’яснити ситуацію. Хочемо підкреслити, що організатор Medusa Concert рішуче засуджує російську агресію і завжди підтримував, підтримує і підтримуватиме Україну. Кожен співробітник нашого агентства, як і вся Литва, всім серцем поруч зі спустошеною війною країною та її героями, тому відео, що поширилося в інтернеті, збентежило та розлютило нас не менше, ніж інших литовців», — урешті-решт додав Ремігіус Кнабікас.
 
За словами організаторів, після розмови з керівництвом артистки стало зрозуміло, що LP дуже шкодує про те, що може образити так багато людей.
 
Міністр культури Литви Симонас Кайріс відреагував на ситуацію й заявив, що шанувальники американської співачки також мають звернути увагу на її поведінку.
 
«І організатори, і фанати мають оцінити ситуацію, щоб вона закінчилася без певних наслідків, — сказав Кайріс агентству BNS. — Якщо буде ухвалено рішення не скасовувати концерт, то потрібно вжити заходів щодо виправлення ситуації». 
 
Водночас міністр вважає, що слід проводити відмінність між виконавцями, які відкрито підтримують російський режим і війну, і подібними випадками, коли «людина повністю відірвана від контексту». 
 
«Артист повинен вибачитися і зрозуміти, чому цей жест є дуже болючим і чутливим для багатьох... Ми повинні пробачити її, а коли вона приїде до Литви, відвести її до Музею окупації і показати справжнє обличчя росії. LP може бути нашим голосом у світі, коли йдеться про геноцид росії проти України. Люди можуть помилятися, вибачатися і змінюватися — це людське. Зараз звинувачувати LP у всьому геноциді, спричиненому росією, не має сенсу. Сенс у тому, щоб дати людині можливість зрозуміти помилку і виправитися», — написав на своїй сторінці у соцмережі Фейсбук литовський комік і громадський діяч Олег Шураєв, відомий своєю активною проукраїнською позицією. 
 
Лада ОСА