На Черкащині агент розвідки рф збирав дані для ударів по залізниці, складах та шпиталях

28.02.2024
На Черкащині агент розвідки рф збирав дані для ударів по залізниці, складах та шпиталях

Агента затримали безпосередньо під час виконання чергового завдання ворога. (Фото управління СБУ в Черкаській області.)

На Черкащині СБУ затримала агента російської розвідки — 45-річного Сергія Жаданова.
 
Він народився в смт Нижнє Попаснянського району Луганської області, але з квітня 2022 року проживав у місті Сміла як переселенець зі сходу.
 
Правоохоронці взяли зрадника безпосередньо під час виконання чергового завдання ворога.
 
Як повідомили «Україні молодій» в управлінні СБУ в Черкаській області, головним завданням зловмисника було виявлення вузлових залізничних станцій, які задіяні у переправленні військової техніки ЗСУ на фронт.
 
Також окупанти сподівались отримати від свого агента точні координати складів з озброєнням і боєприпасами українських військ.
 
Крім того, агресора цікавили локації військових шпиталів, де проходять лікування поранені воїни Сил оборони.
 
Загарбники збиралися використати цю інформацію для планування ракетно-дронових ударів по українських об’єктах, сподіваючись «перерізати» шляхи постачання зброї та боєприпасів для ЗСУ на передову, а також завдати вогневого ураження по місцях найбільшого зосередження особового складу українських військ, — розповіли у спецслужбі.
 
Однак, уточнюють, співробітники СБУ спрацювали на випередження — викрили російського агента, задокументували його злочинні дії та затримали у власному помешканні.
 
Завдяки швидкому реагуванню вдалося своєчасно поінформувати командування Сил оборони для убезпечення підрозділів українських військ.
 
Як з’ясувалося, на початку цього року Сергія Жаданова дистанційно завербував представник російської розвідки, залучивши зрадника до співпраці через його знайомого — бойовика окупаційного угруповання рф, яке дислокується у тимчасово окупованій частині Луганської області.
 
Для комунікації вони використовували анонімні чати у месенджері. А передачу розвідданих агент здійснював фотографіями українських об’єктів з описом, геолокаціями та прив’язкою до місцевості.
 
За кожне виконане завдання фігурант отримував від російського ГРУ «зарплату» по 50 та 100 доларів, що надходили на його банківський рахунок.
 
«Під час обшуків у помешканні затриманого вилучено мобільний телефон із доказами його листування з російською розвідкою та банківську картку, на яку «заходили» ворожі кошти», — розповіли в черкаському облуправлінні СБУ.
 
Слідчі Служби безпеки повідомили фігуранту про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану), за що загрожує довічне ув’язнення. Він перебуває під вартою.