В Україну з вирію повернулися білі лелеки: так рано вони ще не прилітали

28.02.2024
В Україну з вирію повернулися білі лелеки: так рано вони ще не прилітали

Білі лелеки на своїх крилах несуть до нашої країни весну. (Фото з фейсбук-сторінки Віталій Грищенка.)

В Україні зафіксували найбільш ранній весняний приліт білих лелек, так рано вони не прилітали ніколи.
 
Про це повідомляє Віталій Грищенко, заступник директора з наукової роботи Канівського природного заповідника.
 
За його словами, весна цього року почалася ще взимку. Втім, таке бувало й раніше. І не так рідко. 
 
«Шпаками, чайками, качками, жайворонками в лютому вже нікого не здивуєш. А от білі лелеки так рано ще не прилітали ніколи. Якщо не рахувати поодиноких птахів чи невеликі групи, що зимували на території України або десь поблизу, то найбільш ранній приліт за попередні пів століття був 28 лютого», — розповідає пан Віталій.
 
Хоча, уточнює він, у цьому році бачили зграю з восьми лелек над селом Літиня на Львівщині вже 25 лютого. Було повідомлення про зграю з сотні лелек цього ж дня над Молдовою.
 
«Отже, зустрічайте лелек — вони вже повертаються. Причому летять не поодинокі птахи-розвідники, яким не терпиться, а цілі зграї. Тобто міграція вже йде повним ходом», — зазначає Віталій Грищенко.
 
І звертається до тих, хто не дуже знає птахів, аби не плутали лелек із журавлями.
 
«Лелеки не летять клином, не курличуть чи ґелґотять, не літають поночі. Типова зграя білих лелек не має чіткого строю, вони летять розкидано, на певній відстані одне від одного», — пояснює пан Віталій.
 
Також, каже він, можна бачити, як птахи кружляють, набираючи висоту у висхідних потоках повітря. Летять вони мовчки. Єдиний звук, який можна здалеку почути від білого лелеки, — тріщання дзьобом.