Майстриня з України прикрасила будинок у Люксембурзі муралом із самчиківським розписом

13.12.2023
Майстриня з України прикрасила будинок у Люксембурзі муралом із самчиківським розписом

Ольга Машевська з помічниками. (Фото надане авторкою.)

Народна майстриня з України Ольга Машевська прикрасила будинок у Люксембурзі муралом із самчиківським розписом.

 

Мені пощастило приїхати в цю країну з Бельгії, аби по­знайомитися і на власні очі побачити красу.


Все починалося оригінально й дивовижно.

 

Житомирянка Тетяна Пашкевич, громадська активістка, свого часу придбала торбинку із самчиківським розписом і навіть не підозрювала, що ця річ приведе її з творчим проєктом аж... до Люксембурга, до створення настінного розпису.


Торбинка сподобалася Барбарі, до якої Таня приїхала в гості. Українка захоплено розповіла своїй візаві про дивовижне село Самчики, що на Хмельниччині; про те, що там розписані всі будинки, паркани, зупинки, кав’ярні і навіть фартухи...


Барбарі настільки сподобалася ця техніка, що вона попросила терміново знайти майстра і розмалювати в цьо­му ж стилі фасад будинку.

 

Намалювати мурал запросили народну майстриню України Ольгу Машевську та її доньку й ученицю Каріну.


Власники будинку Барбара, Стівен та їхня родина роблять багато добрих справ для українців. Вони стали ініціаторами створення муралу та підтримали проєкт фінансово.

 

Щоправда, багато часу пішло на те, щоб отримати офіційний дозвіл на таке творче оздоблення через сесію міської ради, попередньо узгодивши своє творче рішення з сусідами. Фасад будинку — це площа 9х7 метрів.


Тепер на будівлі розквітають дивовижні квіти, поселилися мальовані птахи і стилізовані дерева. Трохи затримував процес дощ, утім хіба це проблема, коли українці понад 640 діб живуть в умовах повномасштабної російсько-української війни?!

 

Свою часточку творчості в муралі залишили не лише місцеві мешканці, а й тимчасово переміщені українці, які перебувають у Люксембурзі, Німеччині, Нідерландах і Бельгії.


«Хочеться, аби більше людей у Європі і світі дізналося про цей український дивовижний самчиківський розпис, про наших талановитих митців, про нашу унікальність, — розповідає Ольга Машевська. — Хочеться, щоб подібні проєкти мали успіх і вдома, в Україні».